DVA TIMA U LIGI ŠAMPIONA? Direktna viza sve bliža

Đ. S.

26. 11. 2021. u 21:22

POLOVIČAN uspeh večitih rivala u evropskim takmičenjima, odnosno poraz Partizana od Flore (0:1) i pobeda Crvene zvezde nad Ludogorecom (1:0), ostavili su srpski fudbal u trci za 11. poziciju na UEFA listi koje donosi direktnog učesnika u Ligi šampiona za međunarodnu sezonu 2023/2024, ali je kiks crno-belih u Estoniji, malo otežao tu nameru.

ДВА ТИМА У ЛИГИ ШАМПИОНА? Директна виза све ближа

FOTO: M. Vukadinović

Na privilegovanom mestu su trenutno Ukrajinci, čiji su predstavnici (Šahtjor, Dinamo, Zorja) ispali iz trke za prolaz svojih grupa, a Srbija je trenutno na 1,65 bodova zaostataka za njima. Međutim, problem pravi Belgija, koja nam diše za vratom, razlika je 0,75 poena i vrlo lako bi u finišu grupne-faze ili na proleće mogli da nas preteknu.

POREDAK

11. Ukrajina 31.4

------------------
12. SRBIJA29.875
13. Belgija 29.8
14. Švajcarska 28.675
15. Grčka 25.95
16. Turska 25.95

Međutim, pogodnost za domaći koeficijent je činjenica da su oba naša kluba u trci za drugu rundu Lige Evrope i Lige konferencija, a za plasman u nokaut faze, UEFA učesnike svojih kupova nagrađuje dodatnim bodovima za učinak na nacionalnoj listi. Idealan scenario bi glasio: Pobeda Zvezde u Portugaliji nad Bragom i osvajanje prvog mesta u grupi, trijumf Partizana u Humskoj protiv Anortozisa čime bi crno-beli overili evropsko proleće. Sa tim bonusima, sigurno bismo preskočili Ukrajince, bez obzira na učinak Zorje, Dinamo Kijeva i Šahtjora u poslednjem kolu i verovatno odoleli napadu Belgijanaca čiji će predstavnici u završnim rundama kontinentalnih kupova imati tri okršaja.

Za naš koeficijent, najznačajniji bi trebalo da bude onaj između Rapida i Genka u LE, gde bi sve osim trijumfa belgijskog tima značilo i ispadanje tog sastava, što bi prvog pratioca Srbije na UEFA listi ostavilo samo sa jednim predstavnikom u narednoj rundi evrokupova, Gentom (LK).

Inače, 11. na listi ima pet predstavnika u Evropi (jedan tim direkto u LŠ, drugi u kvalifikacije, od 12. takođe pet, ali oba tima idu u kvalifikacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna