SRBIJA 13 PUTA NA 14 UTAKMICA POBEDILA LUKSEMBURG: Pljuštale i "šestice"

N. ILjUKIĆ

05. 10. 2021. u 21:40

ONO što su 1948. za reprezentaciju Luksemburga bili Branko Stanković i Stjepan Bobek, kasnije Vahid Halilhodžić, Predrag Pašić, pa zatim Mateja Kežman i Savo Milošević, u novije doba je Aleksandar Mitrović.

СРБИЈА 13 ПУТА НА 14 УТАКМИЦА ПОБЕДИЛА ЛУКСЕМБУРГ: Пљуштале и шестице

FOTO: N. Skenderija

Ovo su imena samo nekih od strelaca pogodaka u međusobnim duelima svih prethodnih naših selekcija, pa i sadašnjih "orlova", koji su mečeve protiv male zemlje pod punim imenom Veliko vojvodstvo Luksemburg počeli još davnog jula pre 73 godine na Olimpijskim igrama u Londonu.

Već sam početak je imao zanimljiv rasplet. Luksemburg je protiv "plavih" na OI dobio prvo poluvreme 1:0, ali je na kraju bilo 6:1 za izabranike legendarnog Aleksandra Tirnanića. Od Tirketovog do današnjeg Piksijevog vremena mnogo je vode poteklo Savom i Dunavom, ali se stvari u duelima sa Luksemburgom ne menjaju. U 14 mečeva sa nekadašnjim fudbalskim "liliputancima", naši imaju 13 pobeda i, verovali ili ne, jedan remi (gol-razliku 46:10). Najviše pogodaka je palo 2001. na stadionu u Humskoj, kada je bilo 6:2.

PRETPLAĆEN Mitrović na poslednjem meču sa Luksemburgom/FOTO: N. Skenderija

Fudbalski junak našeg doba je nesumnjivo Aleksandar Mitrović, koji je pre mesec dana u Beogradu spakovao Luksemburgu dva laka "komada", a i u neuspešnim kvalifikacijama za EP 2020. najbolji strelac u istoriji našeg A tima je u pobedama od 3:1 i 3:2, imao identičan učinak: po dva gola! Dakle, Mitar očigledno ima "pik" na selekciju kojoj gostujemo u subotu (20.45) i koja već nekoliko godina nije samo "topovska hrana". Uostalom, iza ćoška će da vreba neki Sebastijen Til, koji je Rajkovića savladao u septembru, a pre nedelju dana je sa svojim klubom Šerifom "torpedovao" i Kurtou na golu Real Madrida.

Inače, jedini remi sa Luksemburgom bio je u kvalifikacijama za EP 1972. U Podgorici je u oktobru 1971. bilo 0:0, "plave" je predvodio Vujadin Boškov, a rivalu ništa nisu mogli Stepanović, Paunović, Petković, Oblak, Aćimović, Bjeković, Filipović...

BONUS VIDEO: Izjave igrača nakon duela Partizan - Crvena zvezda

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!