RENDŽERS "PEČE", SALCBURG SREĆAN: Zvezda od sjaja do očaja u plej-of utakmicama za grupne faze evro-kupova

N. LACKOVIĆ

17. 08. 2021. u 17:07

FUDBALERI Crvene zvezde će u dvomeču sa rumunskim prvakom Klužom pokušati da vežu peti uspešan plej-of za Ligu šampiona ili Ligu Evrope.

РЕНЏЕРС ПЕЧЕ, САЛЦБУРГ СРЕЋАН: Звезда од сјаја до очаја у плеј-оф утакмицама за групне фазе евро-купова

FOTO: M. Vukadinović

 Lepa serija traje, ali crveno-beli su tokom proteklih 20 godina imali različita iskustva sa završnim duelima pred ulazak u grupe, od padova protiv Rendžersa ili PSV, do euforije sa Salcburgom ili Jang Bojsom.

Prvi put od kada su uvedene grupe u evropskim takmičenjima, Crvena zvezda je došla na korak do plasmana u Ligu šampiona 2000. godine, kada je rival bio Dinamo iz Kijeva. Posle 0:0 u prestonici Ukrajine, crveno-beli su sa dosta optimizma dočekali revanš na svom terenu, ali je meč okončan 1:1 i zbog pravila gola u gostima (ukinuto ovog leta), tim iz Kijeva je prošao dalje. Godinu dana kasnije, poslednja prepreka klubu iz Ljutice Bogdana bio je Bajer Leverkuzen, i konačan epilog je bio siti. U prvom meču u Beogradu bilo je 0:0, da bi "farmaceuti" u revanšu demonstrirali silu i slavili sa ubedljivih 3:0.

U novi pohod na LŠ, 2004/2005, Zvezdu je poveo proslavljeni trener Ljupko Petrović, a poslednja prepreka bio je PSV. Sjajno je naš šampion odigrao prvi meč u Beogradu i trijumfovao sa 3:2 golovima Milana Dudića, Jankovića i Pantelića. Međutim, u revanšu su Holanđani bili nemilosrdni i demolirali naš tim (5:0). Popravni je bio protiv Zenita za ulazak u tada novo takmičenje Ligu UEFA, preteču današnje Lige Evrope. Rusi predvođeni Andrejom Aršavinom su sa 4:0 trijumfovali u prvom meču, da bi u Beogradu bilo 2:1 takođe za klub iz Sankt Peterburga.

U sezoni 2005/2006. za ulazak u Ligu UEFA, protivnik je bila portugalska Braga. Nakon 0:0 u Beogradu, u Portugalu je bilo 1:1, i zbog gola u gostima, Crvena zvezda je prošla dalje. Na golu se u tom meču istakao Vladimir Stojković, kasnije čuvar mreže Partizana. Godinu dana kasnije, rival u poslednjem kolu kvalifikacija za LŠ bio je slavni Milan. Tinjala je nada posle minimalnog poraza (1:0) u gostima, ali je u revanšu na prepunoj "Marakani" bilo 2:1 za "rosonere". Popravni za Ligu UEFA bio je neuspešan, protiv češkog Slovana iz Libereca, koji je u oba meča bio trijumfovao (2:0, 2:1).

Velika žal u Zvezdi ostala je za šansom iz 2007/2008, kada je poslednji stepenik pred LŠ bio Glazgov Rendžers. Španac Načo Novo je u poslednjim trenucima meča u Škotskoj doneo minimalnih 1:0 za "policajce". Revanš, dve nedelje kasnije okončan je 0:0 uz reviju promašaja izabranika Milorada Kosanovića. Ovoga puta, Crvena zvezda je na popravnom eliminisala poljski Groclin, u oba meča je bilo 1:0 i obezbeđen je drugi plasman u Ligu UEFA.

Sušni period je nastavljen, propala je i prilika za ulazak u Ligu Evrope, protiv Slavije iz Praga u sezoni 2009/2010, kada je na klupi crveno-belih bio Vladimir Petrović Pižon. Zvezda nije nadoknadila ogromnih 3:0 za Čehe u revanšu i pobedom od 2:1 na svom stadionu se oprostila od Evrope.

Sledeća mogućnost bila je 2011/2012, kada je Ren u borbi za LE bio prejak za tadašnjeg vicešampiona Srbije. Francuzi su trijumfovali u Beogradu 2:1, da bi u revanšu bilo čak 4:0. Zatim 2012/2013, naš tim je bio dosta bolji u dvomeču sa Bordoom, ali prosto nije imao sreće. Prvi meč je okončan 0:0 u Beogradu, da bi golom iz jedanaesterca u poslednjem minutu meča Francuzi trijumfovali 3:2.

Na narednu šansu čekalo se četiri godine. Te 2016. nakon eliminacije od Ludogoreca u LŠ, rival u plej-ofu za Ligu Evrope bio je Sasuolo. Već nakon 3:0 u prvom meču u Italiji, nade gotovo da nije ni bilo, pa se ekipa Miodraga Božovića oprostila od Evrope remijem 1:1 na stadionu "Rajko Mitić".

Dolaskom Vladana Milojevića, započela je zlatna era kluba iz Ljutice Bogdana. Već u prvoj sezoni obezbeđen je plasman u Ligu Evrope, nakon dvomeča sa Krasnodarom (2:3, 2:1). Zatim, protiv Salcburga je izboren prvi plasman u elitu. Posle 0:0 u Beogradu, veliki broj "delija" na "Red bul areni" je usrećio El Fardu Ben sa dva pogotka za istorijskih 2:2 u revanšu. Uspeh je ponovljen godinu dana kasnije (2019/2020), kada je žrtva bio švajcarski Jang Bojs. Posle 2:2 u Bernu, u uzbudljivom revanšu bilo je 1:1. Prošle godine su puleni Dejana Stankovića u plej-ofu za Ligu Evrope, u jednom meču, savladali jermenski Ararat 2:1.

"TALIČNI" BAJERU, MILANU...

ČESTO su ekipe koje su eliminisale Zvezdu u odlučujućim utakmicama imale uspešnu evropsku sezonu. Tako je Bajer Leverkuzen igrao finale LŠ 2002, a PSV je u 2004/2005. stigao do polufinala elitnog takmičenja, gde je zaustavljen od Milana. Upravo su "rosoneri" nakon eliminacije našeg šampiona osvojili svoju za sada poslednju evropsku titulu 2007. Takođe i Rendžers je u sezoni 2007/2008. ušao u finale Lige UEFA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)