OLIMPIJSKI DUH POBEDIO KORONU: Najveća sportska smotra otvorena spektakularnom ceremonijom

V. PRERADOVIĆ

23. 07. 2021. u 22:03

CEREMONIJOM pod maskama na Olimpijskom stadionu u Tokiju, gde je scenografija prikrila 68.000 praznih stolica, svečano su otvorene 32. Olimpijske igre.

ОЛИМПИЈСКИ ДУХ ПОБЕДИО КОРОНУ: Највећа спортска смотра отворена спектакуларном церемонијом

Foto: OKS

Svetkovinu je uživo ispratilo samo 950 zvaničnika, među kojima 126. japanski car Naruhito i predsednik MOK Tomas Bah, olimpijski šampion u mačevanju iz Montreala 1976.

TRIJUMF Timas Bah/FOTO: AP

Virusna pandemija i vanredno stanje u zemlji domaćinu Japanu uobličili su i svečanu ceremoniju. Japanska bokserka i medicinska sestra Cubata Arisa, trčala je na pokretnoj traci u tišini, simbolišući kako su se sportisti pripremali za Igre u uslovima karantina. Usledio je memorijalni segment, pomen žrtvama kovida 19 i podsećanje na članove izraelskog tima ubijene u Minhenu 1972.

FOTO: AP

Neme trenutke na stadionu prekinulo je unošenje olimpijskih krugova, izrađenih od drveća koje su zasadili sportisti na Igrama u Tokiju 1964. Uvod u svečani defile 11.091 sportiste iz 206 zemalja, koji će se takmičiti u 41 sportu. Među njima 86 iz olimpijskog tima Srbije u 15 sportova, koje su na stadion kao barjaktari uveli košarkašica Sonja Vasić i vaterpolista Filip Filipović. Zbog rodne ravnopravnosti, prvi put su četiri ruke ponosno držale srpsku zastavu.

Naši olimpijci nisu mogli da iskuse huk sa tribina i sevanje bliceva, tradicionalni kolorit defilea, ali su oči otkrivale osmehe skrivene maskama. Kamerama telefona dokumentovali su trenutak koji ostaje doživotno u pamćenju, vratili se kući sa medaljom ili ne.

NOVAK PROPUSTIO DEFILE

Foto: Instagram/vaskelaa

NOVAK Đoković, najveća zvezda srpskog olimpijskog tima,propustio je ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju, jer ga danas u ranim jutarnjim satima čeka prvi meč protiv Uga Dalijena.

Nole je svečanost pratio iz Olimpijskog sela u društvu veslača Miloša Vasića i Martina Mačkovića, koje se takođe spremaju za takmičenje. Pridružio im se i ostatak teniske ekipe: Miomir Kecmanović i selektori Viktor Troicki i Dušan Vemić.

Da sve ne prođe bez traga spektakla kakav se očekuje od Japana kao tehnološke sile, pobrinula su se 1.824 drona. Na nebu iznad stadiona formiran je amblem Olimpijskih igara u Tokiju, potom i zemaljska kugla kao simbol solidarnosti i jedinstva u vreme održavanja najveće sportske svetkovine.

Japanski car proglasio je Olimpijske igre u Tokiju otvorenim, noćno nebo zapalio je raskošan vatromet, a večnu olimpijsku baklju mlada japanska teniska zvezda Naomi Osaka.

Neka Igre počnu!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri