PORAZ OD KAIRATA BRINE: Vreme za alarm, ne i za očaj

Đ. SAMOILOVIĆ

22. 07. 2021. u 19:06

PORAZ boli i pali alarme, ali još nije vreme za očajavanje.

ПОРАЗ ОД КАИРАТА БРИНЕ: Време за аларм, не и за очај

FOTO: M. Vukadinović

Fudbaleri Crvene zvezde su u utorak u okršaju sa Kairatom u Almatiju u drugom kolu kvalifikacije za Ligu šampiona izgubili prvu utakmicu još od oktobra 2020, (Hofenhajm, LE, 2:0), računajući sva takmičenja, pa još kada se na to doda "mršav" remi sa Vojvodinom (0:0) na otvaranju Superlige, utisak je da još nije sve "kliknulo" u redovima srpskog šampiona.

Brine neuigrana odbrana, koja je pretrpela rokadu Nemanja Milunović - Aleksandar Dragović, koji, čini se, još nije pronašao hemiju sa Radovanom Pankovim i Srđanom Babićem, dvojicom partnera u okršajima sa Vojvodinom i Kairatom, dok je Miloš Degenek i dalje van planova trenera Crvene zvezde Dejana Stankovića.

Ono što je još upečatljivije je i da je jedini pogodak za Zvezdu u 180 minuta fudbala u novoj sezoni, zapravo autogol defanzivca Kairata Dina Makinovića, što je daleko ispod standarda za ekipu koja je prošle sezone bila sinonim za efikasnost (122 gola na na 55 utakmica na svim frontovima).

Kamen u patici crveno-belima je i to što sada u revanšu na stadionu "Rajko Mitić" sledeće srede ne mogu da računaju na pravilo gola u gostima, koje se u nekoliko navrata pokazalo kao saveznik (Salcburg, Krasnodar, Jang Bojs), ali i kao prevrtljiv rival (Milan). To znači da će Stankovićevi puleni morati svom silom da krenu po pobedu od dva gola razlike, dok bi minimalnim trijumfom došli do produžetaka. Takođe, zbog kazne UEFA, "delije" neće moći da pruže podršku svojim miljenicima, već će stolice na najvećem srpskom stadionu popuniti mališani i školarci iz čitave Srbije.

Neprijatan poraz u Almatiju svakako je kreirao određenu dozu tenziju u Ljutice Bogdana, međutim, još ima vremena da Stanković posloži kockice i pronađe recept za ponavljanje uspeha iz prethodne četiri sezone koje su u postbarijevskom periodu bile najradosnije za pristalice crveno-belih.

I u tim sezonama ovenčanim brojnim međunarodnim uspesima i skalpovima velikana, Zvezda je sporije kretala u kvalifikacije. Tako je na počektu mandata Vladana Milojevića 2017. sa Florijanom odigrala 3:3 pa u Beogradu pobedila 3:0. Godinu dana kasnije, kada je obezbeđen plasman u LŠ, "odiseja" je krenula remijem sa Spartankusom (0:0, 2:0), 2019. je Suduva ozbiljno znojila crno-bele (0:0, 2:1), dok je u Dekijevim prvim kvalifikacijama posle savladane Evrope iz Gibraltara, albanska Tirana ozbiljno namučila Zvezdu, a Omonija je kasnije izbacila, da bi pobedom nad Araratom prošli u LE.

Ono što je zajedničko svim tim sezonama, jeste i da su posle uvodnog mučenja, podizali lestvicu iz kola u kolo i stizali do izvanrednih rezultata.

- Poljuljani smo posle poraza u Kazahstanu i ne bežimo od odgovornosti. Bila je teška utakmica, Kairat je dobra ekipa i na kraju se meč završio pozitivno po njih, ali čekamo revanš u kom sam siguran da ćemo biti bolji nego u utorak. Dešavalo se i ranijih godina da "sporije" krenemo, pa uhvatimo zalet. Verujem u sebe i saigrače - bile su reči kapitena Milana Borjana juče.

Sada je na Stankoviću pre svih, da ponovo probudi taj ratnički gen i vrati onaj sjaj ekipi koja je dominirala domaćim fudbalom i pobeđivala Liverpul, Olimpijakos, igrala egal sa Milanom, Napolijem i iskoristi činjenicu da je Zvezda daleko kvalitetniji tim od Kairata.

Posle 1:2 četiri eliminacije

ZVEZDA je u istoriji sedam puta "jurila" zaostatak od 2:1 posle prvog susreta u nekom evropskom dvomeču i zabeležila četiri eliminacije i tri prolaza. Međutim, tada je na snazi bilo pravilo gola u gostima i dovoljne su bile i pobede od 1:0, dok je sada neophodan trijumf dvocifrenom razlikom. Ekipe koje su izbacivali posle zaostatka koji imaju protiv Kairata su Espanjol, Lokomotiva Plovdiv i Austrija Salcburg, a ispadali su od Mančester junajteda, Foreverca, Anderlehta i Ferencvaroša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024