"DŽOKERI" NOSE ITALIJANE "azuri" preživeli meč sa Austrijom u osmini finala EP zahvaljujući adutima sa klupe

Novosti online

27. 06. 2021. u 19:24

PROLAZ po italijanskom receptu, pomoću "džokera" i uz dosta sreće.

ЏОКЕРИ НОСЕ ИТАЛИЈАНЕ азури преживели меч са Аустријом у осмини финала ЕП захваљујући адутима са клупе

Foto AP

Kada je bilo povuci-potegni, u prvi plan su iskočili rezervisti Kjeza i Pesina - njihovim golovima u 95. i 108. minutu overen je prolaz u četvrtinu finala, gde će "azuri" 2. jula igrati protiv boljeg iz sinoćnjeg dvoboja između Belgije i Portugalije.

Očekivalo se da će izabranici Roberta Mančinija posle tri sigurne pobede u grupi mnogo lakše izaći na kraj sa Austrijancima, ali su se oni pokazali kao tvrd orah.

- Znali smo da će biti teško jer je Austrija tipična ekipa koja ti ne dozvoljava da razviješ igru. Izmene koje smo napravili su napravile razliku za nas, ali svi su dali svoj maksimum. Srećan sam zbog momaka jer su u tome uspeli, čak i kada su bili izmoreni - istakao je selektor Italijana Mančini.

Spretni napadač Juventusa Federiko Kjeza odlično se snašao kod vođstva, malo nezgrapan prijem glavom ispravio je lukavim lažnjakom i majstorskom egzekucijom.

- Ovo je neverovatno. Ne mogu da opišem rečima. Kompletan osećaj igranja na ovom turniru za svoj nacionalni tim je neverovatan. Austrija je imala svoje šanse, ali smo mi naše iskoristili. Zaslužili smo prolaz. Mi smo grupa od 26 igrača i svi mogu da pomognu u svakom trenutku. To je napravilo razliku u ovom meču - rekao je Kjeza, sin Enrika, u svoje vreme poznatog golgetera.

Austrijanci imaju za čim da žale, pre svega zbog gola Marka Arnautovića u 65. minutu kod 0:0, koji je poništio VAR zbog milimetarskog ofsajda.

- Teško mi je da nađem prave reči. O ovoj VAR priči razgovarali smo dovoljno često. Više ne možete biti srećni zbog gola, uvek morate da čekate dok neki ljudi nešto ne odluče, bilo da je to ofsajd, ili gol, ili faul. To više nema nikakve veze sa fudbalom. Ali, to moramo da prihvatimo. Meni lično je izuzetno teško, jer mislim da se Italijani ne bi vratili da smo poveli - teško je bilo Arnautoviću posle meča, a njegov stav u vezi sa tehnologijom koja "pomaže" fudbalu deli veliki broj navijača.

DVA SVETSKA REKORDA

ITALIJANI su na meču sa Austrijom srušili dva svetska rekorda. Prvi je da su primili gol posle 1.143 minuta, čime su oborili sopstveni rekord iz perioda 1972-74. i čuvene generacije sa legendarnim Dinom Zofom. Takođe, ovo je izabranicima Roberta Mančinija bio 31. meč zaredom bez poraza, čime su pretekli svoju selekciju iz perioda pre Drugog svetskog rata, kao i Francusku sa kraja devedesetih.

Pored Arnautovića, odličan utisak na šampionatu ostavila su još dvojica austrijskih reprezentativaca srpskog porekla. Aleksandar Dragović je bez greške komandovao odbranom i očigledno je da će biti veliko pojačanje Crvene zvezde, dok je najmlađi Saša Kalajdžić (23), pogotkom protiv Italijana za konačnih 2:1. pokazao da se radi o perspektivnom napadaču.

- Mislim da cela Austrija može da buden ponosna na naš tim. Sitnice su odlučile. Moj gol je bio izvrstan. Mislim da mi glava nikada nije bila tako blizu zemlje - ponosan je Kalajdžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna