MOĆ MOŽE DA BUDE OPASNA: Četvrta sezona kultne "Sluškinjine priče" od 30. aprila na HBO

Jl. B.

23. 04. 2021. u 15:46

SKORO dve godine po završetku treće sezone, hvaljena i nagrađivana serija "Sluškinjina priča", autora Brusa Milera, vraća se na male ekrane. Napetosti i drame neće nedostajati ni u četvrtom ciklusu od deset epizoda, koje ćemo pratiti od 30. aprila, petkom, u 20.00, na kanalu HBO.

МОЋ МОЖЕ ДА БУДЕ ОПАСНА: Четврта сезона култне Слушкињинe причe од 30. априла на ХБО

Foto Promo

Razloge za ogromnu popularnost ove naučno-fantastične drame, snimane po motivima istoimenog romana Margaret Atvud, nije teško odgonetnuti.

Položaj žena u teokratskoj imaginarnoj Republici Gilead, više je nego zastrašujuć - one kao ljudska bića skoro i da ne postoje. Čak ni privilegovane supruge zapovednika nemaju nikakva prava, a malobrojne plodne žene bez pristanka odvode, pretvaraju u sluškinje i primoravaju da rađaju decu društvenoj eliti.

Upravo takva, ropska sudbina zadesila je glavnu junakinju Džun, u tumačenju nagrađivane Elizabet Mos. Ipak, kao što je pokazala, Džun samo prividno spušta glavu i "podvija rep", a zapravo podriva temelje nakazne tvorevine Gilead, koja je uspostavljena na teritoriji SAD posle ekološke katastrofe.

Na kraju treće sezone, Džun i njeni saveznici uspešno i bezbedno su prevezli decu mnogih zapovednika u Kanadu, dok su njen zapovednik Fred (Džozef Fajns) i njegova supruga Serena (Ivon Strahovski) završili iza rešetaka. Verni obožavaoci koji strpljivo čekaju da se plamen pobune zapali, napokon će ga dočekati.

Foto Promo

Brus Miler istakao je da nova sezona donosi sve što se prethodnih zahuktavalo i da će žarište pobune protiv režima Gileada postati Čikago.

Glavno lice serije, Elizabet Mos, našla se u novoj ulozi - režirala je prvu epizodu četvrte sezone i nagovestila da je pitanje moći jedna od glavnih tema u nastavku.

- Moć može da bude opasna i destruktivna. Moja Džun i Tetka Lidija (En Daud), svaka na svom putu, tragaju za moći, ali na različite načine i sa drugačijim ciljevima.

Zanimljivo je da su scenaristi, uz asistenciju Margaret Atvud, razvijali priču njenog romana, a da je kanadska književnica tokom 2019. objavila roman "Svedočanstva", dugo očekivani nastavak "Sluškinjine priče". Producenti serije ubrzo su najavili da će četvrta sezona biti zasnovana na novoj knjizi.

Foto Promo

"Svedočanstva" su komponovana kao preplet triju ispovesti - tajnih beležaka jedne od najmračnijih figura Gileada, Tetke Lidije, koja je mešavina stroge učiteljice i čuvarke logora zajednice sluškinja, i sudskih svedočenja dveju devojaka upletenih u početak rušenja totalitarnog sistema.

Kako producenti najavljuju, Džun Ozborn, čiji pseudonim Ofred, odnosno Fredovo vlasništvo, ukazuje na njenu ulogu u novom društvenom poretku, uzvratiće udarac Gileadu i postati žestoka predvodnica pobunjenika. Rizici koje će preuzeti na sebe doneće neočekivane i opasne nove izazove.

Sluškinjina potraga za pravdom i osvetom preti da je potpuno obuzme i uništi njene najdragocenije odnose. Zato će u nastavku posebno mesto zauzeti likovi Džuninog muža Luka Bankola (O. T. Fegbenli), koji je prebegao u Kanadu, Džuninog ljubavnika, bivšeg vozača i sadašnjeg zapovednika Nika Blejna (Maks Mingela), koji je na misiji u Čikagu, Džunine najbolje prijateljice Mojre (Samira Vajli) i svih drugih potlačenih sluškinja.

Krajem 2020, bilo je nagoveštaja da će saga o izmišljenom svetu, koja je zaintrigirala, potresla i prikovala gledaoce za male ekrane, nastaviti svoj život u petoj sezoni. Do tada, pratićemo Džun u pokušaju da pronađe izlaz iz zastrašujućeg lavirinta.

Foto Promo

TEŠKO DO KANADE I U SERIJI I U ŽIVOTU

KAO u distopijskom fiktivnom svetu "Sluškinjine priče", i u stvarnom životu jedna od najvećih prepreka predstojeće četvrte sezone bio je ulazak u Kanadu. Doduše, ta barikada bila je u vezi sa pandemijom korona virusa.

- Najveća teškoća bila je da dovedemo našu glumačku ekipu na set u Kanadu - priznao je nedavno Brus Miler, čija serija se od prve sezone snima u Torontu i okolini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)