OTKRIVENA TAJNA PESME "VIDOVDAN": Napisana je za 5 minuta, a ova pevačica je odbila da je snimi - Gocu je proslavila

Novosti onlajn

19. 04. 2021. u 11:25

ČUVENA pesma "Vidovdan" vinula je u zvezde folk pevačicu Gocu Lazarević, a njen autor Milutin Popović Zahar otkrio je sve o njenom nastanku.

ОТКРИВЕНА ТАЈНА ПЕСМЕ ВИДОВДАН: Написана је за 5 минута, а ова певачица је одбила да је сними - Гоцу је прославила

Foto: Printscreen/RTS

On je ispričao da je numera nastala uz poseban blagoslov, ali i da mu se u toku stvaranja prikazao lik patrijarha Pavla i da je potom celu pesmu napisao za 5 minuta.

- Pesma je nastala tako što sam ja pozvan od strane direktora PGP-a i on je rekao da ga je zamolio sekretar patrijarha Pavla da se, pre proslave 600 godina od Kosovskog boja, napravi 10 pesama o Kosovu. Izbor je pao na mene, ne znam kako ni zašto. Bilo je tu i drugih dobrih kompozitora, ali ja sam dobio i izgleda da sam opravdao poverenje. To je najbolje što sam uradio u životu. "Vidovdan" peva pola sveta, ne samo Srbi" - započeo je.

- U kratkom vremenu sam imao tu inspiraciju, a kako i ne bih kad sam odrastao na verskim pesmama u Loznici, u Tršiću, gde sam i rođen. ‘Vidovdan’ je nastala poslednja u nizu koje sam napravio. Ovo mi nećete verovati… Ja sam pola dana osećao strašnu groznicu, nisam znao kako se zovem. Od besa sam seo na pod, i odjednom… Video sam lik patrijarha Pavla. Kao da mi je poslao poruku, preko neke sile Božanske… Ja sam za 5 minuta napisao i melodiju i sve strofe! Za 5 minuta, a u meni je to vrilo mesec dana, otkako sam počeo da radim. Eto… Posle dva dana smo krenuli u snimanje. Izgleda kao fantazija, sanjarija… Ali, nije - rekao je Zahar svojevremeno.

Takođe, ono što je manje poznato publici je da je "Vidovdan" prvo ponuđen Vesni Zmijanac, o čemu je Goca govorila u jednom jutarnjem programu.

- Vesna nije želela da ugrozi svoju jugoslovensku popularnost, da se nekom ne zameri. Nije kom je rečeno, nego kom je suđeno - rekla je tada.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)