POEZIJA MU JE BILA MUZIKA: Danas se navršava 15 godina od smrti književnika Duška Trifunovića

E. R.

28. 01. 2021. u 09:11

DANAS je tačno 15 godina, otkako je u Novom Sadu preminuo čuveni književnik za decu i odrasle, televizijski stvaralac i tekstopisac brojnih hitova pop i rok muzike, Duško Trifunović.

ПОЕЗИЈА МУ ЈЕ БИЛА МУЗИКА: Данас се навршава 15 година од смрти књижевника Душка Трифуновића

Foto Tanjug

Duško je rođen 1933. u Sijerkovcu (Republika Srpska). U mladosti je završio bravarski zanat, 12 godina radio je u fabrici vagona i pisao pesme. Prva je nastala kada je imao 22 leta, a sa 24 preselio se u Sarajevo i objavio prvu zbirku poezije. Tada je odlučio da upiše fakultet, pa je završio književnost. Posle pet objavljenih knjiga poezije, 1971. godine zaposlio se na TV Sarajevo, kao urednik Omladinskog programa. Dovodio je u goste ondašnje popularne muzičare, prvenstveno pripadnike sarajevske rok scene.

Trifunović je mnogima najpoznatiji po saradnji sa "Bijelim dugmetom". Za legendarnu grupu napisao je tekstove vanvremenskih pesama "Ima neka tajna veza", "Šta bi dao da si na mom mjestu", "Bluz za moju bivšu dragu" i "Pristao sam, biću sve što hoće". Poslednju je posvetio Maji Sabljić, koja je u to vreme polagala prijemni ispit za glumu, nakon što je video da su se profesori sa njom poigravali, jer je sve unapred bilo namešteno.

- I ja napišem - "Pristao sam da budem igračka, da prodajem dušu vragu svome, da ostane samo crna tačka, posle igre kad me mirno slome, pristao sam da budem igračka" - ispričao je svojevremeno Duško.

ZDRAVKO ČOLIĆ

Skroman čovek, a veliki pesnik

- DUGO godina bili smo saradnici i prijatelji. Duško je bio divan i skroman čovek, i veliki pesnik čija je poezija bila i opevana. Izuzetno dragocen sagovornik. Sećam se naših divnih druženja i emisije "Na ti", a onda je počela saradnja na pesmi "Glavo luda". Žao mi je što nismo više stvarali.

FOTO: Ata images

- Trebalo je da bude elegantna balada. Međutim, Goran Bregović je to promenio u "Pristao sam biću sve što hoće", a kada sam ga pitao zašto, odgovorio mi je da pevač Željko Bebek ne pristaje da bude igračka. Hteo sam da vratim na staro, ali je Goran rekao da je kasno i da je već snimljeno. Uvek se tako vadio.

GORAN BREGOVIĆ

Obavezao nas da budemo pismeni

- DUŠKO je bio bistro, radničko dete koje ne pravi gluposti. On je celu našu generaciju obavezao da bude pismena. Pesnik je bio iz nužde. Sećate se njegove pesme "Teška industrija"? On je bio teška industrija, taj fundament. Duško je napisao najlepše pesme "Bijelog dugmeta". Prerano je umro.

FOTO: Ata images

Ostavio je Trifunović veliki pečat u karijeri Zdravka Čolića - "Malo pojačaj radio", "Glavo luda", "Rijeka suza i na njoj lađa", "Da mi nije ove moje tuge", "Srce je čudna zvijerka"...

- Jednom prilikom Ranko Boban mi je do mora pevao "da, da, da, da...", i ja mu napišem "Glavo luda, sve se menja, šta će nama izmirenja" - govorio je Trifunović.

KORNELIJE KOVAČ

Godinama smo bili cimeri

- VOLEO sam ga kao pesnika, a osam i po godina smo živeli zajedno u Sarajevu - rekao nam je Kornelije Kovač. - Njegova poezija bila je muzika sama po sebi.

Foto V. Danilov

- Ranko je sjajan pevač, pesmu je pevao godinu i po dana, i bio na televiziji dva puta. Niko je nije primetio dok tu pesmu nije uzeo Čolić i uzviknuo "Glavo luda", sa "Lokicama" oko sebe. Jako mi je drago što je Zdravko uspeo u životu, na način koji nema elemente sramote. Sve što je radio bilo je na jednom izuzetnom nivou. On je dar prirode i poštujem njegov talenat, jer ono što radi, radi dobro.

Jednu od najlepših Trifunovićevih pesama, "Ti si mi bila naj, naj", snimili su "Indeksi". Duško je značajno uticao i na karijere Seida Memića Vajte ("Život je maskenbal", "Zlatna ribica", "Lejla"...), Jadranke Stojaković ("Čarobnjaci", "Kad nisi znao ništa bolje"...) i Nede Ukraden ("Do posljednje kapi života", "Još te volim"...). Još u tinejdžerskim danima, Hari Varešanović je sa grupom "Zov" snimio Duškovu "Golubicu", a poslednji Trifunovićev tekst koji je našao svoje mesto u svetu popularne muzike je onaj za baladu Željka Joksimovića, "Ima nešto u tom što me nećeš".

Duško je, kad se zaratilo, došao u Vojvodinu i doživeo tešku sudbinu, jer dugo nije imao krov nad glavom. Sahranjen je u Sremskim Karlovcima. Grob mu je odmah desno, od glavnog ulaza, a na spomeniku od belog mermera piše: "Prijatelji bivši i budući, pamtite me po pesmama mojim". Od 2012. jedna ulica u Beogradu, na Zvezdari, nosi Duškovo ime, a inicijativa da se ulica, trg ili plato zovu po njemu, potekla je od Zdravka Čolića, Gorana Bregovića, Momčila Bajagića, Arsena Dedića, Ljubivoja Ršumovića, Jovana Ćirilova...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

GLOBALNI FORUM O ETICI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Ka razumevanju i upravljanju novim izazovima