NJOJ SE MOLIO I GOVORIO "BOG JE JEDAN": DŽej će biti sahranjen po muslimanskim običajima, ali sa ikonom Svete Petke

Novosti online

10. 12. 2020. u 14:08

LEGENDA narodne muzike, DŽej Ramadanovski, biće sahranjen u petak, 11. decembra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

ЊОЈ СЕ МОЛИО И ГОВОРИО БОГ ЈЕ ЈЕДАН: Џеј ће бити сахрањен по муслиманским обичајима, али са иконом Свете Петке

Foto: Arhiva VN

Kako se saznaje, DŽej će biti sahranjen po muslimanskim običajima, ali i sa ikonom Svete Petke.

Pevačica i DŽejeva bliska prijateljica, Mina Kostić, potvrdila je da će Ramadanovski biti sahranjen po muslimanskim običajima i sa ikonom Svete Petke, kojoj se molio.

DŽej je rođen kao musliman, ali je išao u pravoslavne crvke i govorio je "da je Bog jedan".

Redovno je posećivao kapelu koja je posvećena Svetoj Petki, crkvu Ružicu na Kalemegdanu, dok je u džamiji bio svega nekoliko puta.

Razmišljao da promeni veru

- Rođen sam u mešovitoj porodici. Pošto mi je otac musliman, a majka je bila hrišćanka, ja sam, kako to obično biva u takvim slučajevima, kao dete nasledio očevu veru. Devet godina svog detinjstva proveo sam u domu za siročad. Rastao sam na ulici i nisam bio u mogućnosti da razmišljam o tome da li ću nekom reći da sam katolik, pravoslavac ili musliman. Jednostavno, to mi nije bilo tako važno, ali kako su godine prolazile, postajao sam sve više pobožan - rekao je DŽej jednom prilikom.

- Često su me moji dragi prijatelji zvali da im budem kum, kako na venčanjima, tako i na krštenjima, a ja sam morao da ih odbijem jer nisam kršten. To bi me svaki put veoma ražalostilo jer neke od njih volim kao da su mi rođena braća. Inače, veoma sam pobožan i redovno odlazim u crkvu Svete Petke gde palim sveće za svoje najbliže. Jedno vreme čak sam u nju išao svaki dan, dok sam u džamiji bio svega nekoliko puta - rekao je tada pevač.

- U životu stvarno ništa ne planiram. Ja sam čovek koji sve odluke, a pogotovu one važne, donosi u trenutku, pa će tako biti i ovog puta. Voleo bih da stvari postavim tako da kada me neko sledeći put pozove da mu kumujem, to mogu da prihvatim bez ikakvih problema. U suštini, još pre nekoliko godina rešio sam da ništa ne menjam pod stare dane, ali ću po pitanju vere verovatno napraviti izuzetak. Ponekad u šali kažem kako to ponavljam već godinama, pa se može desiti i da umrem ovako kako sam rođen. Nije važno kom se Bogu moliš ako u njega i u ono što radiš iskreno veruješ, ako su ti srce i duša čisti kao suza - govorio je Ramadanovski.

Inače, po musimanskim običajima, da bi se telo pripremilo za sahranu, ono se mora oprati i pokriti, a po pravilu kupanje obavljaju bliske osobe koje su istog pola kao preminuli.

Za pokrivanje, odnosno obmotavanje koriste se 3 platna - donje, gornje i veliko za čitavo telo.

Telo se umotano u platno pokopava u zemlju bez kovčega, na desnom boku ili leđima.

Podsetimo, DŽej je preminuo u svom domu na Dorćolu, 6. decembra, nakon što mu je u snu stalo srce. Ekipa Hitne pomoći došla je u DŽejev stan, gde su ga reanimirali, ali nažalost, reanimacija nije uspela.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)