LJUTA TRAVA NA LJUTU RANU: Serija "Kosti" scenariste Nikole Kolje Pejakovića i reditelja Saše Hajdukovića na RTS 1

J. BANJANIN

25. 11. 2020. u 18:13

NA male ekrane, tri godine posle hvaljenog "Mesa", stižu "Kosti", drugi deo trilogije koju potpisuje isti tandem - scenarista Nikola Kolja Pejaković i reditelj Saša Hajduković.

ЉУТА ТРАВА НА ЉУТУ РАНУ: Серија Кости сценаристе Николе Коље Пејаковића и редитеља Саше Хајдуковића на РТС 1

Foto Bosoga produkcija

Radio-televizija Srbije od 21. novembra u 20.05 emitovaće vikendom 10 epizoda.

Žestoku dramu sa elementima trilera za RTS realizovala je izvršna produkcija "Bosonoga".

Posle tri meseca snimanja, na više od 50 lokacija, poslednji kadrovi zabeleženi su u leto 2019. u Banjaluci. Istaknuti lokalni i regionalni glumci, njih 54, kao i više od 500 statista, dočarali su priču o gradu na Vrbasu i njegovim ljudima, koji žive u posleratnom haosu.

- Naše vreme i podneblje nude teške i velike priče. Ratovi, izbeglištvo, države u raspadu, životi u rasulu, jad i čemer na svakom koraku... Čovek piše o onome o čemu ne može i ne želi da govori. Peva o onome o čemu se boji i da misli. Priča, saft života koji natapa tu priču, "masni" likovi, sve to može da probudi katarzu kod publike. Verujem u "Kosti" i verujem da smo napravili dobru seriju. Ne samo za današnju publiku, već i za naše potomke, koji će ovo gledati za 50 godina - ističe za "TV novosti" scenarista i glumac Nikola Pejaković.

Dragan Mićanović, Boris Isaković i Aleksandar Đurica, Foto Bosoga produkcija

 

"Meso" i "Kosti" su zaokružene celine koje se mogu pratiti samostalno, mada ih spaja krimi štimung i mesto zbivanja. Na pitanje kako podneti jad i čemer na malom ekranu, kada su oni, kao što sam primećuje, prisutni oko nas, Pejaković dovitljivo kaže "LJuta trava na ljutu ranu", te dodaje da je kroz "Kosti" želeo da poruči "Pokajte se, izmirite i oprostite".

GLUMAČKA EKIPA

ULOGE u seriji "Kosti" tumače i Aleksandar Đurica, Boris Isaković, Dragan Mićanović, Nikolina Friganović, Dejan Aćimović, Goran Sultanović, Marina Vodeničar, Željko Erkić, LJubomir Bandović, Igor Đorđević, Bora Nenić, Zlatan Vidović, Branko Janković...

Potonja opaska u skladu je sa ulogom Oca Dragana, koju Pejaković tumači u seriji.

- Sveštenici su kod nas uglavnom karikature, tipizirani likovi. To sam hteo da izbegnem i da vratim popove u narod, u film, da se taj sramni partizansko-bulajićevski način i običaj portretisanja pravoslavnih sveštenika prekine - naglašava Pejaković. - Dragan junacima serije nudi vezu sa večnim, mogućnost da se pokaju i dobiju oprost. Međutim, on im pruža i nešto važnije - ljudskost, normalnost, dobrotu, što im ne nudi niko drugi. Ja sam Hristov vojnik i pravoslavac, pa tek onda Srbin i sve ostalo. U tom smislu, sve što radim, od trenutka kada sam se svesno okrenuo svome Tvorcu, u NJegovu je slavu.

Goran Sultanović
i Jovo Maksić, Foto Bosoga produkcija

Poigravajući se naslovom serije, Pejaković dva glavna junaka naziva istim imenom - Kosta.

Kosta Govoruša (Jovo Maksić) sa sestrom Kristinom (Lea Sekulić) pokušava da preživi okrutnost sistema. Živi na ivici egzistencije baveći se krečenjem. Kosta Gajić (LJubiša Savanović) živi udobno sa ambicioznom suprugom Zoricom (Milica Janevski), direktorkom marketinške agencije "Zora". Gajić postepeno gradi političku karijeru, od službenika do ministra policije. Sudbine dvojice Kosta ukršta nasilje u osiguravajućoj kući "Astorija" Mirka Kovača (Nikola Rakočević). Krvavi čin će ih odvesti na put lične osvete gde sve, kako slogan serije kaže, "ima tačku pucanja". Na pitanje ima li za glavne junake utočišta u razorenom društvu, scenarista Pejaković kaže:

Milica Janevski i LJubiša Savanović, Foto Bosoga produkcija

- Za dobrog čoveka nema mesta u ovome svetu. Oko nas su sve mudraci i poštenjačine, stručnjaci za ovo ili ono - nigde dobrote. Demokratija je potrošena, izbušena korupcijom i lažima. Ona je, kao i komunizam, doživela istorijski poraz. Postala je Demon-kratija.

Dvojica Kosta za sobom nose i traume rata - obojica su Krajišnci odbegli u Republiku Srpsku za vreme akcije "Oluja".

- Oni različitim putevima idu ka istom - postaju notorne ubice. Jedan ubija u ime porodice, morala, pravednosti, a drugi pravda svoj čin nacionalnim razlozima. Govoruša brutalno ubija one koji mu ugrožavaju porodicu i prijatelje, a Gajić uklanja one koji ugrožavaju ideju o državi i ruše sistem. Želeći najbolje, da urede sredinu u kojoj žive, idu putem krvi i iza sebe ostavljaju kosti, a ne bolje i pametnije društvo - zaključuje glavni urednik dramskog i serijskog programa RTS Marko Novaković.

Banjalučka trilogija biće zaokružena serijom "Koža", za koju je Nikola Kolja Pejaković napisao okvirnu priču.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)