UMRO MIRKO BABIĆ Odlazak čuvenog Dragojla iz serije "Selo gori, a baba se češlja"

V.V.S.

12. 11. 2020. u 10:01

SRPSKI glumac Mirko Babić umro je u 72. godini, a tužne vesti saopštio je njegov kolega Radoš Bajić.

УМРО МИРКО БАБИЋ Одлазак чувеног Драгојла из серије Село гори, а баба се чешља

Foto: V. Danilov

Prvak Knjaževsko - srpskog teatra u Kragujevcu Mirko Babić, koji je izuzetnu popularnost stekao sa ulogom Dragojla u seriji Selo gosti a baba se češlja, - preminuo je u 73.godini.

Rođen je 14. marta 1948. godine u Kragujevcu, a diplomirao 1973. na Akademiji za pozorište, film i televizuju u Beogradu, u klasu profesora Milenka Maričića. Dugogodišnji stalni član ansambla Teatra Joakim Vujić (današanjeg Knjaževsko- srpskog teatra), u dva mandata našao se na čelu ove kuće. Iza njega je ostao veliki broj pozorišnih ostvarenja (predstave “Na dnu”, “Kamen za pod glavu”, “Carstvo mraka”,”Laža i paralaža”, “Sveti Georgije ubiva aždahu”, “Golubnjača”, “Kralj Lir”) – za koje je dobio brojne nagrade. Na Dan Knjaževsko – srpskog teatra (15.februara 2013.) dobio je Orden Svetog Save.

Iako nije živeo u Beogradu, na njega se računalo u značajnim filmskim i televizijskim pojektima kao što su “Vruć vetar”, “Kraljevski voz”, “Priče preko puno linije”, “Na putu za Katangu”, “Vukovor, jedna priča”, “Kraj dinastije Obrenović”….Ipak, najveću slavu donela mu je saradnja sa Radošem Bajićem i uloga Dragojla u seriji “Selo gori , a baba se češlja”.

Foto: Goran Šljivić

 
 

Za godine drugovanja i zajedničkog rada, Bajić se od kolege i prijatelja opostio toplim rečima:

"Osvanuo je težak, tužan i veoma sumoran dan. Srbija je ostala bez još jednog velikog čoveka. Napustio nas je moj brat, veličanstveni glumac i odani prijatelj, prvak drame Narodnog pozorišta Joakim Vujić u Kragujevcu, prvak dobrote, plemenitosti i lepote… Naš dragi Mirko… Ne zna se - da li je bio veći i bolji umetnik ili čovek? Rekao bih – bio je i jedno i drugo… Jedinstven, grandiozan i neponovljiv… Nemoj da se ljutiš… i počivaj u miru dragi moj Dragojlo…".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024