Tomi Šelbi od "Crnog dana" do uspona nacizma: Nova sezona “Birmingemske bande”

J. BANjANIN

20. 06. 2020. u 16:58 >> 11:06

KULTNA serija "Birmingemska banda", čija peta sezona se završila crnilom nakon što je glavni junak Tomi Šelbi (Kilijan Marfi) prislonio pištolj sebi na slepoočnicu, uskoro dobija nastavak. Snimanje šeste sezone odloženo je zbog pandemije, ali dobra vest za ljubitelje ove britanske krimi-drame jeste da autor serije Stiven Najt piše scenario za sedmu sezonu.

Томи Шелби од Црног дана до успона нацизма: Нова сезона “Бирмингемске банде”

Foto: Promo

- Definitivno radimo šestu sezonu, a verovatno ćemo snimati i sedmu. Razgovarali smo sa Kilijanom Marfijem i on je oberučke prihvatio, kao i ostali glumci koji igraju ključne uloge. Isprva smo nameravali da okončamo sve ovom sezonom, ali sam pomislio da se mnogi ljudi tek sada uključuju u seriju. Bila bi šteta da sada stanemo - kazao je Najt za portal "Didžital spaj".

Priča o porodici Šelbi, čiji članovi zarađuju novac klađenjem, reketiranjem i pljačkama u siromašnom predgrađu Birmingema odmah po završetku Prvog svetskog rata, privukla je milione gledalaca. Serija se proširila izvan granica malih ekrana - priređen je Peaky Blinders festival, pravi se video-igra i sve više se govori o filmu, kao i o različitim spin-of izdanjima.

Tačan datum nastavka snimanja još nije poznat, a u planu je da snimanje traje 78 dana. Šesta sezona bi trebalo da bude završena početkom iduće godine i prvo prikazana na Bi-Bi-Siju, a potom i dostupna na Netfliksu.

Prva epizoda nove sezone biće nazvana "Crni dan", pošto je Tomi Šelbi pokušao da se ubije zbog izdaje tokom pokušaja ubistva vođe britanskih fašista Osvalda Mozlija (Sem Kleflin).

Pravo je pitanje ko je izdao Tomija koji se infiltrirao u fašističku partiju na Ostrvu s namerom da likvidira njenog lidera. Glavni "osumnjičeni" su Majkl Grej (Fin Kol) i Džoni Dogs (Peki Li). Majkl je hteo i da preuzme porodičnu "firmu", ali mu je pokušaj propao, pa se i njegova majka Poli (Sofi Randl) povukla. Poznato je da ćemo u šestoj sezoni upoznati i porodicu Majklove žene, Đine, kao i neke ljude oko Osvalda Mozlija.

Foto: Promo

Tekst potpisa

- Đina dolazi iz prilično uticajne porodice iz Amerike, koja nije u kriminalu, ali ima mnogo mrlja i to će se razjasniti u narednoj sezoni - istakao je reditelj Entoni Birn.

Mozli se u stvarnom životu oženio Dijanom Ginis 1936. i to u kući Jozefa Gebelsa, a Hitler im je bio počasni gost na venčanju. Pošto u seriji već postoji Vinston Čerčil (Nil Maskel), nije isključeno da bude i Hitlera jer je Najt rekao da postoji "istorijska ličnost koja bi mogla da iznenadi gledaoce u šestoj sezoni".

- Peta sezona bavila se usponom fašizma, nacionalizma i rasizma tridesetih godina prošlog veka, a ima sličnosti sa onim što se dešava danas u svetu - istakao je Najt, i dodao da želi da istraži privlačnost ideja nacionalizma koje je Mozli predstavljao i da je upravo zbog te privlačnosti izabran Sem Kleflin da ga tumači.

Foto: Promo

Tekst potpisa

U sledećoj sezoni Tomi će i dalje biti član Donjeg doma Parlamenta, a politička napetost će rasti.

- U šestoj sezoni bićemo u 1934, u kojoj će se uslovi života pogoršati. Zvuk vojnih bubnjeva je sve glasniji, netrpeljivost se pojačava, a Tomi se nalazi u središtu svega. Objasnićemo šta se dešavalo tokom tridesetih i kako su određeni događaji odvijali - objasnio je Najt za NME.

Najt je dodao da želi da Tomija do kraja serije prevede na stranu dobra.

Foto: Promo

Tekst potpisa

- Ishod serije oduvek je bio početak Drugog svetskog rata, tako da priča prati porodicu Šelbi između dva rata. Zaista želim da Tomi postane dobar. Poruka će biti optimistična, ali moramo proći kroz još mnogo tame. Želim da pokažem Tomijev put od osobe kakva je bio u prvoj sezoni, do čoveka kakav će postati 1939. Sedma sezona ispričaće drugačiju priču u kojoj će se Tomi, koji je bio nihilista i zainteresovan samo za svoju porodicu, iskupiti i postati dobar - zaključio je Najt.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)