ROK MUZIKA U DOBA TITA: Sali Salini snima i četvrti dokumentarac o bivšoj Jugoslaviji

Novosti onlajn

13. 10. 2022. u 09:15

TURSKI režiser i srpski zet Sali Salini, posle takozvane balkanske trilogije koju čine dokumentarni filmovi o trubi (Rock the Trumpet), sevdalinki ("Sevdalinka, alhemija duše") i tamburici ("Zaustavite Dunav i skazaljke stare"), radi novi dokumentarac koji ima veze sa našim podnebljem - "Crko maršal ili kako je rokenrol uništio Jugoslaviju", čija se premijera očekuje na jesen 2023. godine.

РОК МУЗИКА У ДОБА ТИТА: Сали Салини снима и четврти документарац о бившој Југославији

Sali Salini i Žika Jelić, Foto Facebook/Sali Sallini

- Tema koju film obrađuje je rok muzika i popularna kultura u doba bivše Jugoslavije, sa posebnim osvrtom na period dok je maršal Tito bio živ - rekao je, za "Novosti", Salini.

- Radimo ga već skoro dve godine, a biće završen i premijerno prikazan u jesen 2023. Ovom prilikom se još jedanput zahvaljujem dosadašnjim učesnicima i, što je još bitnije, njihovoj iskrenosti na ovu još uvek škakljivu temu.

Foto arhivska fotografija

U filmu se pojavljuju i govore jugoslovenski rokeri i novinari, pa tako od "JU grupe" saznajemo da su veoma voleli Tita, da je Bruno Langer sa "Atomskim skloništem" svirao doživotnom predsedniku SFRJ rokenrol još 1971. godine, Vlatko Stefanovski iz "Leb i sol" priča kako u Jugoslaviji "nismo bili uskraćeni ni u čemu i mogli smo da kupimo ploču Dejvida Bouvija samo mesec dana posle njenog objavljivanja u Londonu", a pokojni Miša Aleksić iz "Riblje čorbe" otkriva kako je njihova pesma "Al Kapone", sa albuma "Koza nostra", bila direktna asocijacija na Tita, ali da im niko nije zabranio tu pesmu.

- Služba je sve pratila i u službi su, očigledno, bili sposobni kadrovi koji su shvatili da rokenrol ne može da sruši Tita, ni Jugoslaviju - smatra Petar Janjatović.

Doktor novog primitivizma Nele Karajlić ističe da laže svako ko kaže da tog 4. maja 1980. kada je umro Tito nije plakao, ili bar bio tužan, a Rade Šerbedžija naglašava da je "Tito bio autokrata, ali je, što se tiče tiranije, bio najblaži na svetu". Do završetka filma režiser Salini planira još mnogo zanimljivih i veoma bitnih sagovornika na ovu temu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

EKSKLUZIVNA PONUDA ZA LETOVANJE: U ponudi egzotična destinacija - ovo su cene