KADA JE TITO UGOSTIO KRALJICU: Igrali su golf i zajedno jeli pomorandže (FOTO/VIDEO)

Novosti online

08. 09. 2022. u 22:01

JOSIP Broz Tito je davne 1972. godine ugostio u Beogradu britansku kraljevsku porodicu prilikom čega je čak tražio i da se pohvataju sve žabe oko Belog dvora kako bi nedavno preminula kraljica Elizabeta II mogla mirno da spava, ali takva odluka njoj se nije svidela.

КАДА ЈЕ ТИТО УГОСТИО КРАЉИЦУ: Играли су голф и заједно јели поморанџe (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Arhiva Novosti

Ujutru kada je ustala, kraljica se požalila da je zvuk žaba smiruje i nedostaje joj pa je Tito izmijenio naredbu o hvatanju žaba.

Inače, to je bila prva kraljičina poseta nekoj komunističkoj zemlji, zbog čega je u zapadnim medijima naišla na kritike. Tito je zatražio tada lični susret s kraljicom povodom svog 80. rođendana, što je ona prihvatila i na dva dana došla zajedno sa princom Filipom i princezom Anom.

 

Foto: Arhiva Novosti/TANJUG/ ZIVORAD VUCIC/bk

 

Tim gestom je pokazala da različite politike nisu barijera za međunarodno prijateljstvo, a njeno ponašanje u Beogradu prihvaćeno je kao vrlo neobično i opušteno. Naime, ona je tada sa Titom igrala, golf, a čak i zajedno jela pomorandžu pred fotografima. To je neuobičajen i zanimljiv trenutak s obzirom na to da je kraljica poznata po tome da retko jede pred kamerama i ne odobrava to, ali je Tita srdačno ponudila voćem koje je jela.

Novinska agencija "AP" je na "Jutjub" kanalu postavila snimak tadašnje posete, a video je pratio glas naratora koji je prepričavao tadašnji događaj.



Podsetimo, britanska kraljica je prisustvovala na sahrani Josipa Broza Tita 1980. godine u Beogradu.

Kraljica Elizabeta II je inače preminula danas poslepodne u 96. godini života. Njena porodica je stigla u Škotsku odmah nakon što su lekari izrazili zabrinutost za njeno zdravlje.

BONUS VIDEO: Kraljica Elizabeta Druga
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna