NA "SOFEST" I U GIPSU: Iza kulisa Filmskog festivala u Sopotu, koji je završen u nedelju

T. L.

12. 07. 2022. u 07:49

JUBILARNI, 50. po redu Filmski festival u Sopotu zatvoren je u nedelju dodelom priznanja, a mi smo zavirili iza kulisa "Sofesta 2022" kako bismo udahnuli energiju slobodarskih filmskih svečanosti.

НА СОФЕСТ И У ГИПСУ: Иза кулиса Филмског фестивала у Сопоту, који је завршен у недељу

Foto: V. Danilov

Sve se odigravalo u prijatnoj atmosferi sedmonedeljne ceremonije pod sloganom "Prvih pedeset", uz odavanje počasti svima koji su zaslužni za ovaj festival.

Velikanu filma, Kosmajcu Bati Živojinoviću, otkriven je spomenik, pa je "Sofest" ovog puta zasijao posebnim sjajem, uveličan prisustvom glumčeve ćerke i sina - Jelene i Miljka Živojinovića. Petar Benčina, dobitnik velikog priznanja "Bata Živojinović" za ulogu u filmu "Toma", izgledao je manje ponosno na nagradu od njegove pratnje - supruge i koleginice Tamare Dragičević, koja je fotografisala atmosferu iz Sopota, ali i njih dvoje.

Tanja Bošković, dobitnica "Statuete slobode", osmehom je širila upravo - duh slobode. Momčilo Otašević i Pavle Mensur imali su drugu "misiju". Trebalo je uslišiti želje svih obožavateljki da se fotografišu sa njima. Ali, činilo se da im to nije teško palo.

GRAN-PRI ZA "STRAHINjU BANOVIĆA"

Nagrada Gran pri festivala dodeljena je producentu Art & Popcorn za najbolji film "Strahinja Banović", priznanje za režiju otišlo je u ruke Dušana Milića za film "Mrak", dok je žiri za najbolje glumce izabrao Petra Benčinu (nagrada "Bata Živojinović") i Sanju Marković (nagrada "Mira Stupica") za uloge u filmu "Toma". Nagrada Žirija publike za najbolji film dodeljena je producentu debitantskog filma "Usekovanje". Žiri takmičarskog programa 50. "Sofesta" činili su glumica Snežana Bogdanović (predsednica), glumac Andrej Šepetkovski i profesor Fakulteta dramskih umetnosti Radenko Ranković. (A. V. V.)

Da je "Sofest" važniji od potrebe za mirovanjem, pokazala je Milica Njegomir, ćerka naše slavne pevačice, koja je pevala sa nogom u gipsu. Ivan Milinković nije samo pevao, već je sa Žarkom Dančuom i Danijelom Petrović bio u žiriju koji je odlučivao o najboljem gulašu festivala.

Ekipa filma "Usekovanje", koji je pokupio nagradu publike, pronašla je vreme i za uživanje na ringišpilu, ali i za opuštanje sa Zoranom Jankovićem, producentom "Košutnjak filma", u čuvenoj kosmajskoj kafani. Za njima u tome nije zaostajao ni ženski tim filma "Kelti". Iza kulisa "Sofesta" sreli smo i oca i sina - Radeta i Ognjena Radivojevića.

PRIZNANjE I NAŠEM KOLEGI

VOJISLAV Danilov, naš kolega Feki, dugogodišnji foto-reporter "Novosti", dobio je zahvalnicu za "dragocen doprinos festivalu u Sopotu", povodom poluvekovnog jubileja.

Foto: V. Danilov

Vojislav Danilov u sredini


- Prijatno sam se iznenadio kada sam saznao da se i moje ime nalazi među ljudima koji su zaslužni za razvoj "Sofesta" - kaže Feki. - To je velika čast za nekog ko je godinama, odnosno decenijama pratio ovaj festival.

I osmeh Andrije Kuzmanovića i Pauline Manov potvrdili su da je "Sofest" više od festivala i da uvek probudi lepe emocije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

BRUKA! Evo šta je Nikola Jokić doživeo nakon što je sa Denverom ostao bez šampionske titule