PLATIĆEMO IZ SVOG DŽEPA SVE HONORARE: "Skaj korporacija", kojoj BKM duguje 55 miliona dinara, kupila brend "Bir fest"

V. M. P.

30. 03. 2022. u 12:15

KOMPANIJA "Skaj korporacija" kupila je pravo na brend "Bir festa" od dosadašnjeg organizatora "Beogradske kulturne mreže" (BKM), izjavio je juče na konferenciji za novinare u "Skaj gardenu", osnivač i direktor korporacije Milenko Škarić.

ПЛАТИЋЕМО ИЗ СВОГ ЏЕПА СВЕ ХОНОРАРЕ: Скај корпорација,  којој БКМ дугује 55 милиона динара,  купила бренд Бир фест

Dragan Novičić, Vladica Radević, Milenko Škarić i Goran Vesić, Foto Vojislav Danilov

On je najavio da će "Skaj" svojim sredstvima namiriti dugovanja BKM u iznosu od oko šest miliona dinara prema 62 izvođača koji su lane nastupili na beogradskom "Bir festu" na Ušću, a ostali neisplaćeni. Škarić je, takođe, najavio da će "Bir fest" ove godine biti održan od 18. do 21. avgusta, kao i da će se "Skaj" potruditi da bude bolji i veći nego bilo koji do sada.

- Pokušavamo već mesecima da rešimo ovu situaciju - rekao je juče direktor BKM Vladica Radević.

- Većinski vlasnik BKM je u katastrofalnoj finansijskoj situaciji koja vuče na bankrot i dugovi su u milionima evra. Obratio sam se vlasniku "Skaj korporacije", koja je naš najveći pojedinačni poverilac i dugujemo im 55 miliona dinara za tehničku produkciju festivala.

Škarić je podvukao da "Skaj korporacija" nije imala nikakve veze sa organizacijom prošlogodišnjeg "Bir festa" i da nameravaju da svojim sredstvima nadoknade honorare izvođačima i grupama:

- Naš interes je da pokušamo da održimo ovaj brend. Dobili smo i podršku Grada Beograda i želimo da problem rešimo u potpunosti. Nadamo se da će ovaj brend još dugo živeti u Beogradu i da se ovakve stvari više neće dešavati. Tužno je da najveća manifestacija ne isplati svoje izvođače. Ako me pitate za pravni osnov, po predlogu BKM i njihovog direktora, napravili smo ugovor po kome "Skaj" preuzima brend "Bir fest", ne preduzeće, i samim tim ćemo raditi dalje manifestacije pod našim pravnim licima.

Škarić je juče pozvao sve izvođače da im se već danas obrate preko svojih bukera, kako bi mogli sa svakim da sačine poseban ugovor i "u potpunosti isplate sredstva koja se duguju".

Na pitanje "Novosti" da li je novi vlasnik brenda "Bir fest" u zakonskoj obavezi da namiri dugovanja prema izvođačima, ili je to njihova dobra volja, Škarić je odgovorio da "Skaj" nema zakonsku obavezu da isplati izvođače sa prošlogodišnjeg "Bir festa", ali će to učiniti jer je to njihova dobra volja.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić zahvalio se Škariću što je prihvatio da preuzme "Bir fest" u trenutku kada je manifestacija bila pred gašenjem i što je prihvatio da isplati dugove koji nisu njegovi.

- Grad Beograd od 2003. podržava "Bir fest", od godine do godine, bez ugovora - rekao je Vesić.

- Ne dajemo nikakav novac za festival i nikakvih problema do sada nije bilo. Beograd će nastaviti da podržava "Bir fest". Naći ćemo načina da još čvršće stanemo uz festival, jer je to manifestacija važna za kulturu i turizam u našem gradu. "Bir fest" je šesta najmasovnija manifestacija te vrste u svetu i posećeniji je čak i od beogradskog dočeka Nove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna