OD MILUNKE SAVIĆ, DO VANBRAČNOG SINA KNEZA MIHAILA: Goran Vesić predstavio novu “Knjigu o Beogradu 2” (FOTO/VIDEO)

Novosti online

28. 03. 2022. u 20:10

ZAMENIK gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, u jednom prestoničkom restoranu, predstavio svoju knjigu “Knjiga o Beogradu 2”.

ОД МИЛУНКЕ САВИЋ,  ДО ВАНБРАЧНОГ СИНА КНЕЗА МИХАИЛА: Горан Весић представио нову “Књигу о Београду 2” (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: M. Anđela

Ovo je druga knjiga o Beogradu, koja se sastoji od šezdeset priča, a koje je proteklih godina svakog petka, objavljivala beogradska Politika. U šezdeset priča našle su se i tužna priča o zaboravljenoj heroini Milunki Savić i kako ju je Branko Pešić posredno proglasio počasnom građankom Beograda.

Kako su Beograđani svega pet meseci posle Pariza 1896. godine, uživali u magičnim slikama braće Limijer, i da li se u našoj kinoteci čuva baš ta originalna kamera. Ko je bio narodni dobrotovor Viliem Berghauz ili Velimir Todorović, ili vanbračni sin kneza Mihaila Obrenovića.

- Želim da se zahvalim Nebojši Đuranoviću na divnim slikama koje je ilustrovao za ovu knjigu, jer da nije bilo njegovih slika ova knjiga ne bi bila potpuna. Ovo je naša zajednička knjiga i ako sam ja autor tekstova, slike su ipak upotpunile celu knjigu.

Želim da se zahvalim i Zoranu Kolundžiji iz izdavačke kuće Prometej, sa kojom sarađujem
sve ove godine i izdajemo zajedničke knjige. Ponosan sam što ih Prometej izdaje, jer to znači da su kvalitetne - poručio je Vesić.

On se zahvalio Žiki Bujukljiću, profesoru sa fakulteta koji mu je predavao nacionalnu istoriju i od kojeg je, kako je rekao, naučio koliko je važno poštovati svoju istoriju.

- Sa ponosom mogu da kažem da smo i pored puno osporavanih i neosnovanih kritika odštampali 35 hiljada primeraka knjiga. Knjiga je prevedena i na engleski, kineski, prevodi se i na nemački a biće prevedena i na mađarski jezik. Trudiću se da pišem dokle god budem mogao i da na taj način sačuvam nešto ili nekoga od zaborava. Ko ne poštuje svoju istoriju nema pravo na budućnost. Beograd je za nekog mesto stanovanja, neko ima neki svoj drugi osećaj a za mene je Beograd strast i ljubav, jer ne možete da pišete o nečemu što ne volite - rekao je Vesić.

Prisutnima su odlomke iz knjige čitali naši istaknuti glumci Lazar Ristovski i Bule Goncić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!