SPUSTILI SVEMIR NA ZEMLJU: Ko su bila čuvena braća Griška i Igor Bogdanov, koje je u razmaku od nekoliko dana odneo virus korona

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

10. 01. 2022. u 09:18

KO su bila čuvena braća Bogdanov, koji su, u 72. godini, nedavno preminuli u razmaku od svega nekoliko dana, od posledica virusa korona, iako to njihova porodica zvanično nikada nije potvrdila?

СПУСТИЛИ СВЕМИР НА ЗЕМЉУ: Ко су била чувена браћа Гришка и Игор Богданов, које је у размаку од неколико дана однео вирус корона

Griška i Igor Bogdanov, Foto Profimedia

Svojom pojavom, izgledom i delovanjem važili su za osobene figure na francuskoj javnoj sceni. Bili su naučnici, ponekad i osporavani, ali su uspeli da svojom televizijskom emisijom običnom svetu približe nauku. Promenama u ličnom opisu samo su doprineli mističnosti. A koliko su bili posebni, najbolje o tome svedoče braća Peškirevići, Ljubomir, i blizanci, slikari Vladimir i Slobodan, pariski Srbi, koji su se družili s dvojicom Bogdanova.

- Bili smo stari prijatelji. Igor i Griška su bili jako prijatni i gostoprimljivi ljudi, ali i dobri naučnici. Uvek srdačni sa svima. Pripadali su lepo vaspitanoj staroj aristokratiji. Rođeni su u Francuskoj, otac im je bio poreklom Rus, a majka austrijska plemkinja - kaže za "Novosti" Ljubomir Peškirević.

Veliku slavu u Francuskoj Bogdanovi su stekli osamdesetih, kada su na televiziji vodili čuvenu emisiju "Vreme Iks".

- Bila je to poznata emisija. Počeli su sa naučnom fantastikom i napravili dekor s željom da predstave nauku običnom narodu. Bilo je vrlo zanimljivo, jer u to doba nije bilo naučnih emisija. Inspirisali su se jednom koja se emitovala na italijanskoj televiziji. To je trajalo neko vreme, dok nauka nije "izašla iz mode" - kaže naš sagovornik.

PRIJATELjI Vladimir, Ljubomir i Slobodan Peškirević, Foto Privatna arhiva

Braća Bogdanov su se toliko uživela u ulogu, da su za sebe pričali i da su pravi vanzemaljci! U istinskom životu, bili su i sportisti, vodili su računa o zdravlju i ishrani. Njihov advokat Eduar de Lamaz na francuskoj televiziji je nedavno rekao da su imali fizičku kondiciju četrdesetogodišnjaka. To potvrđuje i naš sagovornik.

- Bili su veoma oprezni oko toga šta jedu. Kada biste otišli s njima na ručak u restoran, grickali su ono što bi poneli sa sobom. Nisu uopšte pili alkohol. Bili su u odličnoj fizičkoj kondiciji. Bavili su se sportom. I uvek su bili dobro raspoloženi.

Upravo to što su bili dobrog zdravlja, dalo im je uverenje da bi aktuelnu pandemiju mogli da "preguraju" bez vakcina. Njihov advokat je potvrdio da se nisu cepili. Francuska javnost se čudila kako baš braća Bogdanov, koji su toliko zagovarali nauku, nisu imali poverenje u vakcine. Ali, njihov advokat naglašava da nisu bili antivakseri i da nisu nagovarali druge da i oni to ne urade.

Planirali su da uskoro ponovo naprave svoju emisiju. Projekat je već bio spreman. Ali, nažalost, neće ga biti.

- Žao mi je, jer sam izgubio prijatelje. Veoma mi je žao i zbog toga što neće biti te emisije, u kojoj je trebalo da podsete na slavno doba - ističe naš sagovornik.

U emisijama, Bodanovi su budili interesovanje za nauku, pre svega kod mladih ljudi.

Priča se i da su predvideli mobilne telefone. Ipak, bilo je i onih koji su sumnjali u njihova naučna znanja. Ljubomir Peškirević se sa njima ne slaže:

- Završili su visoke škole. Jedan je bio matematičar, a drugi fizičar. Igor i Griška su bukvalno gutali nauku svakodnevno, poput Žila Verna, pisca naučne fantastike, pretplaćenog u svoje doba na sve naučne časopise koji su stizali do Pariza. Kada su držali konferencije u pariskim amfiteatrima, vladali su temom. Kad vam neko da violinu, i kaže vam da odsvirate nekoliko tonova, odmah se vidi da li ste violinista ili ne. Tako je bilo i sa Griškom i Igorom, što se tiče nauke.

BLIZANAČKA VEZA

PEŠKIREVIĆI su se družili s Bogdanovima još od devedesetih. Išli su zajedno u pariske klubove, odlazili na prijeme, izložbe. Redovno su posećivali izložbe slika Ljubomirove braće, blizanaca Slobodana i Vladimira, gde je i dopisnik "Novosti" imao priliku da ih upozna i više puta razgovara s njima. Blizanačka prijateljska veza bila je naročito jaka. Posetili su, tako, i Kulturni centar Srbije.

- Veoma lepo smo se družili. Iako smo bili iz različitih sfera, mi kao slikari, i oni kao naučnici, odlično smo se razumeli. Poštovali su umetnost, između ostalog i zato što im je otac bio slikar. Ražalostili smo se kada smo čuli da su preminuli. Istovremeno smo se i iznenadili, jer su pre toga bili u dobroj formi - istakao je za "Novosti" jedan od braće blizanaca Slobodan Peškirević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!