POVRATAK HODAČA PO ŽICI: Vlada i Bajka predstavili, posle 25 godina, novi studijski album sa 11 pesama

V. M. P.

17. 12. 2021. u 22:08

SRPSKI Sajmon i Garfankl, akustičarski rok duo Vlada i Bajka, odnosno Vladimir Marković i Dragutin Balaban, predstavili su u RTS klubu, posle četvrt veka diskografske pauze, novi studijski album "Hodač po žici" sa 11 pesama.

ПОВРАТАК ХОДАЧА ПО ЖИЦИ: Влада и Бајка представили, после 25 година, нови студијски албум са 11 песама

Foto N. Skenderija

Počeli su da ga rade u septembru prošle godine, ali su zbog korone obojica "zaglavili" u bolnici 15 dana, pa su tek u decembru nastavili sa radom.

Osim autorskih kompozicija Vlade i Bajke, na albumu su im pomogli i Duda Bezuha, Zoran Radetić, Vladica Savić iz Petrovca na Mlavi koji je napisao tekst pesme "Hodač po žici", dok je tekst za numeru "Povratak", koja otvara album, napisao čuveni srpski aforističar Bojan Ljubenović, čije aforizme objavljuju i "Novosti". Posebnu zahvalnost duguju Vasilu Hadžimanovu, koji svira klavir u numeri "Zađi".

- Tačno je 50 godina od objavljivanja prvog singla Vlade i Bajke sa prepevima hitova Sajmona i Garfankla. I šta ubogi recenzent da kaže o ova dva naša junaka, kad pomisli da im je ovo tek drugi studijski album u karijeri - napisao je rok kritičar i publicista Petar Janjatović, koji je bio sprečen da prisustvuje promociji.

- U čemu je kvaka? Lenjost, druge aktivnosti, izlazak akustične muzike iz mode? A možda je samo u pitanju ona mudrost: "naučio sam da ćutim kad nemam šta da kažem". E, pa ovog puta imaju šta da ponude. Snimili su album na kom dominiraju nežne i preispitujuće slike začinjene njihovim specifičnim humorom i samoironijom. Veliki kvalitet diska je što se ne ponavljaju, pa iako su zadržali svoj izraz, nisu zaglavljeni u prošlosti. A sve je preliveno elegantnom produkcijom i ukusnim korišćenjem drvenih instrumenata. Baš lepo i dostojanstveno stare Vlada i Bajka. Kako ih je u svom stilu opisao pisac i satiričar Bojan Ljubenović, u gorko-slatkoj "Povratak": "Sede nam vlasi i napukao glas".

Vlada i Bajka sa saradnicima i prijateljima, Foto N. Skenderija

Direktor PGP RTS Vladimir Graić preporučio je, iako nije doktor, dva puta dnevno po 10 minuta slušanja albuma "Hodač po žici", jer to garantovano diže raspoloženje. Vlada i Bajka su, pre nego što će uživo izvesti dve nove pesme, rekli i da su svih 11 numera iskrene, kao i da je svaka priča u njima istinita, da su je doživeli oni ili njihovi najmiliji. Vlada i Bajka će 21. decembra u beogradskom Zvezdara teatru održati koncert i tom prilikom izvesti sve pesme sa novog albuma, ali i podsetiti publiku na neke stare hitove, poput "Cecilije", "Oblaka", "Dok te gledam"...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024