KONCERT ZA ROĐENDAN: Beogradski ansambl "Renesans" slavi jubilej - pola veka rada

V. N.

07. 10. 2021. u 06:45

SLAVLjENIČKI koncert ansambla "Renesans", povodom 50 godina rada, zakazan je za 16. oktobar u Domu omladine Beograda (ulaznice 300 dinara).

КОНЦЕРТ ЗА РОЂЕНДАН: Београдски ансамбл Ренесанс слави јубилеј - пола века рада

Foto El Gvojos

Najstariji ansambl za ranu i tradicionalnu muziku u čitavoj Evropi, u proteklih pola veka održao je više od 4.000 koncerata širom Evrope, na Bliskom i Srednjem istoku, i u Severnoj Africi, a učestvovao je i na brojnim festivalima u bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu. Odani istorijskoj i autentičnoj interpretaciji, članovi "Renesansa" su razvili bogat repertoar koji obuhvata dela srednjovekovnih, renesansnih i baroknih majstora, kao i tradicionalnu muziku balkanskih naroda.

Na inicijativu članova Ansambla u muzički školski sistem Srbije uvedeno je izučavanje muzike srednjeg veka i renesanse. "Renesans" je osnovao istoimeni Centar za ranu muziku koji okuplja stvaraoce namerne da istražuju i interpretiraju ranu i tradicionalnu muziku. Cenjeni orkestar je učestvovao i u mnogim pozorišnim predstavama i filmovima, dajući tako svoj doprinos srpskoj pozorišnoj i kinematografskoj umetnosti.

Tokom pet decenija rada, ansambl i njegovi članovi dobili su brojne nagrade, kako u bivšoj SFRJ, tako i u Srbiji i inostranstvu (Zlatna plaketa na Mediteranskom festivalu u Bariju, Vukova nagrada Republike Srbije, Zlatni beočug Beograda, Godišnja nagrada grada Beograda...).

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)