KO JE BIO LANE GUTOVIĆ: Pamtićemo ga po brojnim ulogama i po harizmi koja je sve ostavljala bez daha (FOTO)

Novosti online

25. 08. 2021. u 18:15

MILAN Lane Gutović je bio srpski filmski, televizijski i pozorišni glumac rođen u Umci kod Beograda 11. avgust 1946. , a preminuo od korona virusa 25. avgusta 2021. godine u Beogradu

КО ЈЕ БИО ЛАНЕ ГУТОВИЋ: Памтићемо га по бројним улогама и по харизми која је све остављала без даха (ФОТО)

Foto: TV Novosti

Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju y Beogradu završio je 1967. godine, zajedno sa svojim kolegama sa klase (Josif Tatić, Svetlana Bojković, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić, Tanasije Uzunović) koje je Bojan Stupica primio u stalni angažman Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu postaje 2006. godine., a penzionisan je krajem decembra 2011. godine.

Foto: TV Novosti

Igrao je u  mnogobrojnim predstavama koje su mu donele mnogobrojne nagrade i priznanja ( „Protekcija”, „Kad su cvetale tikve”, „Buba u uhu”, „Ruženje naroda u dva dela" „Za kim zvono zvoni”, „Pučina”, „Kolubarska bitka”, „Valjevska bolnica”, „Narodni poslanik” itd.).

Poslednje dve decenije igra svoj „Kabare”, sa kojim je gostovao širom sveta.

Vratio se u Jugoslovensko dramsko pozorište gde od 2020. godine ima ulogu u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović”.

Prvu glavnu ulogu igra 1979. u filmu Miće Miloševića Drugarčine, koji ga je angažovao i 1981. za film "Laf u srcu", čiji su scenario pisali Siniša Pavić i Ljiljana Pavić gde se epizodno pojavio kao Srećko Šojić. Godinu dana kasnije, odlučuju da njegov lik prošire i snimaju film "Tesna koža", gde je sa Nikolom Simićem igrao jednu od glavnih uloga koja je doživela enormnu gledanost, te zbog toga snimaju nastavke 1987, 1988, 1991.

Foto: TV Novosti

Prvu veću ulogu u serijama je ostvario 1971. u ostvarenju Siniše Pavića "Diplomci", a publika će ga pamtiti po ulogama Đankarla Marotija u "Boljem životu" i Dragoslava u "Boljem životu".

Srećka Šojića je ponovo zaigrao 2006. godine u seriji "Bela lađa", koji je igrao do 2011.

Bio je voditelj i autor nekoliko emisija i kratkih humorističko-satiričnih priloga na Televiziji Pink, TV Foks i RTS. Njegove najpoznatije emisije su Oralno doba i Ne može da škodi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri