GUČU OD KORONE BRANE TRI PRSTENA: U susret najvećoj trubačkoj fešti na svetu koja će u Dragačevu biti održana od 13. do 15. avgusta

V. ILIĆ

11. 08. 2021. u 11:15

NAKON što su Krizni štab i Vlada Srbije konačno odobrili održavanje jubilarnog, 60. Sabora trubača u Guči (od 13. do 15. avgusta), dragačevska prestonica preko noći doživela je preobražaj.

ГУЧУ ОД КОРОНЕ БРАНЕ ТРИ ПРСТЕНА: У сусрет највећој трубачкој фешти на свету која ће у Драгачеву бити одржана од 13.  до 15.  августа

Foto Tanjug

Mala varoš u susret najvećoj trubačkoj fešti na svetu užurbano se sprema da ugosti na hiljade saboraša, ljubitelja limenih instrumenata: kiseli se kupus za dragačevski specijalitet iz zemljanog lonca, merkaju se bravčad u seoskim domaćinstvima, podižu se šatre, gde će se lumpovati od uranka do zaranka, sa svih strana stižu šleperi pića, posebno piva, otvaraju se burad u kojoj je odležala ljuta prepečenica, a trubači iz cele zemlje već glancaju instrumente spremajući se za okršaj kraj Bjelice, posle koga će biti poznat i ovogodišnji dobitnik "Zlatne trube", koju od četvrtog sabora, dodeljuju "Večernje novosti".

Ipak, kako bi sve proteklo bezbedno, pre svega misleći na zdravlje ljudi usled epidemije korona virusa, organizatori će postaviti nekoliko "prstenova" oko Guče, na kojima će se kontrolisati gosti Sabora.

- Kontrola će se vršiti u tri prstena. Prvi podrazumava širu teritoriju i punktove u Preljini i na obilaznici kod Čačka, zatim u Lučanima kod pumpe "Antović", punkt Grab i Industrijski kombinat "Guča" - rekao je predsednik Opštine Lučani i prvi čovek Saborskog odbora Milivoje Dolović.

Foto D. Karadarević

Za ulazak u Guču "zeleno svetlo" će dobiti svi oni koji imaju negativan PCR test, potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu o preležanom kovidu.

- Ukoliko to nemate omogućeno je brzo testiranje na licu mesta, i to potpuno besplatno - kazao nam je Dolović.

- Ako posetioci nemaju neku od ovih potvrda biće vraćeni, a ako antigenski test bude pozitivan biće upućeni u najbližu kovid ambulantu. Kad se prođe prvi prsten, drugi podrazumeva sedam punktova i mesta za proveru na samom ulazu u Guču, a to će biti: Kameni most, most na autobuskoj stanici, Stanića livada, motel "As", Ulica Čede Vasovića, dečji vrtić i potez Dupljaj. Na svim punktovima biće postavljena sredstva ze dezinfekciju i maske.

U najužem jezgru varošice nalaziće se takozvana zabranjena zona i dodatnih pet punktova i to kod Poreske uprave, Stare kuće, pošte, pijace i autobuske stanice.

- U svrhu što bolje kontrole i poštovanja epidemioloških mera predviđeno je i postavljenje zaštitne ograde u dužini od oko jednog kilometra, od stadiona FK Dragačevo do ulaska na parking hotela "Dragačevski horizonti" - naveo je Dolović.

- Ulaz sa parkinga biće dozvoljen samo za vozila VIP zvanica. Sabor trubača će biti opremljen sa 30 mobilnih toaleta i biće obezbeđeno dodatno dežurstvo ekipa hitne medicinske pomoći.

Foto D. Karadarević

Saboraše će testirati medicinski radnici Doma zdravlja iz Čačka, Lučana i Zavoda za javno zdravlje iz Čačka. Vlada Srbije obezbedila je 5.000 brzih antigenskih testova, koji se neće naplaćivati.

- Apelujemo na sve posetioce, koji nisu vakcinisani, da na vreme izvade potvrde o preležanom kovidu u domovima zdravlja gradova iz kojih dolaze - rekao nam je dr Aleksandar Pajović, direktor Doma zdravlja u Čačku.

- Takođe, dogovoreno je da meštani koji izdaju smeštaj i ugostiteljski radnici sa osobljem, takođe, na vreme pribave sve ove potvrde, kao i da su u obavezi da goste koji dođu pre Sabora obaveste da moraju posedovati jednu od potvrda, jer će u svakom slučaju biti kontrolisani.

POSLEDNjE PRIPREME ORKESTRA "SAŠA PAVLOVIĆ" ZA GUČU

Sviraćemo "Pirotsku zavrzlamu"

DUVAČKI orkestar "Saša Pavlović" iz Pirota uveliko se sprema za Guču, na kojoj je učestvovao nekoliko puta. U sklopu priprema priredili su nekoliko nastupa i koncert na Centralnom gradskom trgu u Pirotu, koji je odlično primljen kod publike. Mario Pavlović, vođa orkestra, kaže da je ovdašnja publika videla delić onoga što su spremili za Sabor u Guči.

Foto Privatna arhiva

- Za jubilarni 60. Sabor spremili smo jednu pesmu iz našeg kraja koja se zove "Čije je ono devojče" - kaže nam Pavlović. - Verujem da će je publika dobro prihvatiti, baš kao i čoček-kolo po našem izboru "Pirotska zavrzlama". Minulih godina ostvarili smo dobre rezultate u Guči, gde smo proglašeni drugim orkestrom, a ovog puta naša očekivanja su realno veća.  V. Ć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!