BORAC PROTIV RASIZMA: Zambija odaje počast velikom Đorđu Balaševiću

V.N.

19. 07. 2021. u 23:01

SIN Đorđa Balaševića Aleksa otputovao je u Lusaku, glavni grad Zambije, kako bi prisustvovao ceremoniji odavanja počasti svom ocu za borbu protiv rasizma.

БОРАЦ ПРОТИВ РАСИЗМА: Замбија одаје почаст великом Ђорђу Балашевићу

Foto Tanjug/ Foto P. Mitić

Aleksa je na društvenim mrežama podelio video, naslovljen "Šta da pričam, ja danas ne znam nikog ko ti je sličan", u kom objašnjava zašto Zambija odaje počast Panonskom mornaru.

- Zahvaljujući mom ocu, država Zambija me je pozvala da dođem i budem deo ceremonije vezane za njega - govori Aleksa, dok putuje avionom.

- Svima je nejasno zašto, iako znaju da je moj otac bio ambasador Ujedinjenih nacija. Za vreme aparthejda, osamdesetih godina, pozvan je ispred ambasade SFRJ na određenu ceremoniju u Južnoafričkoj Republici. Međutim, primetio je da se u pozivnici ponavljala reč "beli", "beo" i slično. Znao je o čemu se radi. Pitao je da li će na ceremoniji biti i onih drugih, a dobio je odgovor: "Misliš oni obojeni?" Rekao je: "Ne, mislim oni ljudi".

Odbio je, naravno, da ode. Isti ti ljudi danas mene čine ovako ponosnim, da odem pred njih i da budem pozvan na ovaj jedan zaista istorijski i prelep čin vezan za njega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)