MILOVAN BJELICA: Odluka o premeštanju Karadžića jednaka smrtnoj kazni - zašto SDS ćuti?

Novosti online

19. 05. 2021. u 09:57

ODLUKA Mehanizma za krivične sudove u Hagu da se prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić pošalje na služenje kazne u Veliku Britaniju jednaka je smrtnoj kazni, izjavio je Srni član Glavnog odbora SDS-a Milovan Bjelica.

МИЛОВАН БЈЕЛИЦА: Одлука о премештању Караџића једнака смртној казни - зашто СДС ћути?

Foto: Opština Sokolac

On je istakao da Karadžić nije dobio presudu i nije u zatvoru zbog toga što je pucao, već zbog toga što je bio na čelu pokreta svoga naroda - pokreta koji je odbranio srpski narod i utemeljio Republiku Srpsku.

- Ne iznenađuje me što su tokom suđenja svi ćutali i što nisu bar deklarativno podržavali odbranu našeg prvog predsjednika, što su se poigravali njegovim imenom, te stavljali i skidali table, nije mi iznenađenje ni što sada ćute kada ga šalju u zatvor u Velikoj Britaniji čime mu doživotni zatvor preinačuju u smrtnu presudu, ali ne mogu da shvatim da povjerujem i prihvatim da ćuti njegova Srpska demokratska stranka - rekao je Bjelica komentarišući odluku o premještanju Karadžića.

On je ocijenio da se SDS ponaša kao da se stidi svoje prošlosti.

- Kao da su nas nebulozne optužbe da smo izdajnici gurnule na neki put koji nije naš. I sada mi tim putem idemo nesigurnim korakom, pri tom stari članovi i osnivači ne mogu da nas poznaju, a mladi ljudi da prepoznaju ono što su im o SDS-u pričali očevi i djedovi i o čemu su čitali i učili - naveo je Bjelica, koji je i načelnik Sokoca.

On je ocijenio da je SDS prestao u nekom trenutku da vodi politiku kontinuiteta.

- Odavno sam vrh stranke ne reaguje dovoljno brzo i jasno po mnogim pitanjima. Prepuštamo stvari slučaju i zanemarujemo sopstvenu važnost za Republiku Srpsku, njenu demokratiju i društvo - ocijenio je Bjelica.

On kaže da je to vidljivo na brojnim primjerima, od istupa zvaničnika, sećanja na članove i funkcionere, komemoracije preminulim članovima i funkcionerima, zaštite i pomoći pred stranim i domaćim sudovima i tako u nedogled.

Na tom fonu, dodao je on, je i ovaj odnos prema sudbini prvog predsednika SDS-a i Republike Srpske.

- Tako na zvaničnom sajtu stranke u delu koji govori o njenoj istoriji, nema pomena ni dr Radovana Karadžića, ni dr Nikole Koljevića, dr Alekse Buhe, dr Jovana Raškovića, Momčila Krajišnika, akademika Milorada Ekmečića i Slavka Leovca, dr Milutina Najdanovića, Borivoja Sendića, Velibora Ostojića, Stranjihe Živaka i drugih koji su zadužili i Republiku Srpsku i srpski narod, a kojima treba da se kao jedna politička organizacija od imena i prezimena ponosimo i dičimo - ukazao je Bjelica.

On je rekao da zbog toga mora u svoje i u ime sokolačkog odbora stranke da reaguje.

- Moram da kažem "ne" u moje ime. Ne ćutanju, ne zatvaranju očiju, ne pogledu u pod i prihvatanju diktata, ne urušavanju sećanja na osnivače stranke, na prvog predsednika, a Boga mi ne i zaboravu dr Jovna Raškovića - poručio je Bjelica.

Podsećajući na Karadžićeve reči da je "SDS brend, koji je važno očuvati zbog demokratije u Republici Srpskoj", Bjelica je rekao da se plaši da je od brenda ostalo samo ime i grb.

- Mada verujem da je to i više nego dovoljno da se obnovi sve ono što SDS jeste i treba da bude - poručio je Bjelica.

Karadžić /75/ je 2016. godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora, a nakon žalbenog postupka sud u Hagu mu je 2019. godine izrekao kaznu doživotnog zatvora.

Prvi predsednik Republike Srpske uhapšen je u Srbiji i predat Tribunalu u Hagu 2008. godine. Nakon izricanja presude bio je u pritvorskoj jedinici u Hagu.


(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)