ANTITELA IMA 40 ODSTO GRAĐANA RS: Šta je pokazala prva faza istraživanja o kovidu 19 u Republici Srpskoj

Srđan Mišljenović

01. 05. 2021. u 08:12

ISTRAŽIVANjE seroprevalencije infekcije virusom korona među populacijom Republike Srpske pokazalo je da više od 40 odsto građana ima antitela.

АНТИТЕЛА ИМА 40 ОДСТО ГРАЂАНА РС: Шта је показала прва фаза истраживања о ковиду 19 у Републици Српској

Foto RTRS

U prvoj fazi istraživanja je bilo obuhvaćeno oko 2.000 osoba odnosno oko 700 porodica.

Prva faza istraživanja antitela među populacijom u RS pokazala je da najveći broj građana koji imaju antitela živi u Prijedoru i Čelincu, oko 40 odsto, potom Prnjavoru 37 odsto, te Banjaluci 29,95 odsto.

Srpska se spremila i za drugu fazu istraživanja koja će biti urađena znatno masovnije i počeće polovinom maja. Pred početak druge faze, nadležni su uradili istraživanje kakva je seroprevalencija među lekarima i zdravstvenim radnicima RS.

- Oko 950 lekara i zdravstvenih radnika domova zdravlja obuhvaćeno je istraživanjem.

Kako se virus kreće unutar porodice

BRANISLAV Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, kaže, za "Novosti", da istraživanja jasno pokazuju i kako se virus kreće u porodicama.

- Brojke oko antitela se mogu menjati, jer se virus konstantno kreće, ali je odlično znati kakva je situacija među populacijom i gde imate više obolelog stanovništva, a gde onog sa antitelima. Istraživanja su dodatan argument da se građani pozovu na vakcinaciju. Nakon sprovedene vakcinacije, očekujemo još bolje rezultate sa antitelima - ističe Zeljković.

Rezultati pokazuju da je preko 65 odsto zdravstvenih radnika prokuženo virusom, odnosno da su bili u kontaktu sa virusom ili da su imali virus. Ovo je odličan rezultat, jer se radi o osobama koji su prvi u kontaktu sa virusom, odnosno pacijentima - precizira za "Novosti" Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakuleteta u Banjaluci.

Ranko Škrbić, Foto Medicinski fakultet Banjaluka

On pojašnjava da Srpska definitivno ide prema kolektivnom imunitetu.

- Sada imamo oko 40 odsto populacije sa antitelima i 65 odsto zdravstvenih radnika. Ovo odlične brojke. Očekujem da druga faza pokaže da preko 50 odsto populacije u RS ima antitela - pojašnjava Škrbić.

VAKCINE

PREMA zvaničnim podacima, oko 40.000 građana Srpske primilo je, do sada, neku od vakcina protiv virusa korona, a njih oko 20.000 primilo je i drugu dozu vakcine.

Prema njegovim rečima, urađene su ankete u populaciji o pridržavanju zdravstvenih preporuka, od nošenja maske do održavanja higijene u doba epidemije.

- Iznenađeni smo rezultatima jer se većina građana pridržava preporuka. Tako da pored nekog gunđanja naši građana, oni se ipak pridržavaju preporuka, što je za svaku pohvalu - ističe Ranko Škrbić.

Foto Arhiva

On dodaje kako se pokazalo da je mnogo građana prebolovalo koronu, a da nisu ni znali da je imaju.

Inače, istraživanje sprovode medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči i Institut za javno zdravstvo RS. Istraživanja se rade u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, a Vlada RS je iz Kompenzacionog fonda RS izdvojila 200.000 maraka za nabavku ELISA analizatora i pratećih instrumenata.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu