OSVEŠTANO SPOMEN-OBELEŽJE: Pomen i počast žrtvama i braniocima Ukrine i Dervente

N. ĐURIĆ

21. 04. 2021. u 12:58

U DERVENTI je, uz služenje parastosa i polaganje venaca, osveštano spomen-obeležje u parku kod Starog mosta na reci Ukrini, na kojem su uklesana imena 43 poginula borca VRS i šest civilnih žrtva proteklog rata.

ОСВЕШТАНО СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ: Помен и почаст жртвама и браниоцима Укрине и Дервенте

Foto: N. Đurić

Vojislav Sibinčić, ratni pripadnik 27. motorizovane brigade, podsetio je na tom prostoru na u proteklom ratu jednu od najpresudnijih bitki za spas Dervente, ali i prodor muslimansko-hrvatske koalicije ka Prnjavoru, Banjaluci i drugim krajiškim prostorima Srpske.


-Na obalama Ukrine, aprila 1992., odigrala se jedna od presudnih odbrana, a imena onih koji su položili živote za slobodu, kao i nedužnih civila, su uklesana na ovom spomen-obeležju. U odbrani Mesne zajednice Ukrina 2, kasarne i ostalih delova Dervente, prvi u pomoć našim meštanima su pritekli komšije borci iz Rapćana i Osojaca-ispričao je Sibinčić.

Predsednik Gradske boračke organizacije Čedo Vujičić ukazao je na značaj ovog spomen-obeležja podignutog gotovo na samom poprištu te ključne bitke.

-Ovih dana se navršava 29 godina od kada je grupa hrabrih i odvažnih ljudi, od kojih su danas neki prisutni sa nama, izašli na nasip na rijeci Ukrini i gotovo je sigurno da su spasili narod sa ove strane reke od stravičnih i velikih zločina kakvi su pogodili srpskih narod na brodskim i derventskim područjima-kazao je Vujičić.
Značaj tog junaštva za tridesetak srpskih branilaca ukrinske obale je i u tome što tadašnja kasarna, kao najznačajniji vojni objekat, nisu prešli u ruke neprijatelja. To je bilo ključno za definitivno oslobođenje Dervente i probijanje Koridora, prema Bijeljini i Srbiji.

ZNAČAJ SPOMEN-OBELEŽJA

ZNAČAJ podignutog i osveštanog spomenika na obali Ukrine, uz 14 poginulih boraca iz MZ Ukrina, je i u ispisanim imenima poginulih čije su porodice u Derventu izbegli iz raznih krajeva BiH i sa sobom preneli posmrtne ostatke najmilijih.
Jedan od njih je i Jovo Ristić, iz Banovića (FBiH), čiji je brat Rodoljub poginuo 1992. godine na ozrenskom ratišu.

-Moj brat je poginuo kao maloletni borac. Posmrtno je odlikovan Medaljom majora Milana Tepića za iskazanu hrabrost. I njegovo je ime, na ovom spomeniku u Derventi gde sada živimo, uklesano među onima koji  su dali živote za Republiku Srpsku. To nam svima mnogo znači pogotovo sada kad je spomen-obeležje i osveštano-kaže Ristić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista