ZA VAKCINE 7,2 MILIONA, SREDNJOŠKOLCI I STUDENTI U KLUPAMA: Evo koje je odluke doneo Štab za vanredne situacije Republike Srpske

O. MATAVULJ

17. 04. 2021. u 07:26

UČENICI srednjih škola u Srpskoj od ponedeljka se vraćaju u školske klupe, a sa radom će početi i fakulteti, odlučeno je na sednici Štaba za vanredne situacije RS.

ЗА ВАКЦИНЕ 7,2 МИЛИОНА, СРЕДЊОШКОЛЦИ И СТУДЕНТИ У КЛУПАМА: Ево које је одлуке донео Штаб за ванредне ситуације Републике Српске

Foto: Vlada RS

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić kaže da su to jedine izmene u odnosu na ranije mere, koje ostaju na snazi.

- Lokalne samouprave imaju pravo da donose pojedinačne odluke, kao što je slučaj sa Trebinjem, gde se nastava odvija na daljinu - rekao je Šeranić.

Istakao je da je epidemiološka situacija malo povoljnija, i da se beleži manji broj zaraženih. On kaže da je Štab ovlastio Institut za javno zdravstvo da nabavi dodatnu količinu od 160.000 doza za vakcinisanje 80.000 ljudi.

- Radi se o informativnoj ponudi kineske kompanije "Sinofarm". Za nabavku te vakcine Štab je odobrio 7,25 miliona KM, bez PDV. Cena jedne doze je 45,3 KM ili za obe doze 90,7. U ukupan iznos uračunati su popratni troškovi - kaže Šeranić.

Budući da su u Domu zdravlja u Prijedoru propale 1.342 doze druge komponente vakcine "sputnjik v", Šeranić smatra da nema razloga za zabrinutost jer će one biti nadoknađene.

- Kod dobavljača imamo tu količinu, i čim se završi procedura kontrole kvaliteta one će biti obezbeđene. Bitno je da proces revakcinacije ne bude kraći od preporučenog vremena, a najoptimalnije je od 21 do 28 dana - rekao je Šeranić.

PERIOD STABILIZACIJE

SRPSKA se nalazi u početku perioda stabilizacije epidemiološke situacije koja je i dalje nepovoljna, kaže Branislav Zeljković.

- Treba pet do sedam nedelja da se do toga dođe. Građani moraju biti svesni da je epidemiološka situacija krhka i da brzo može biti narušena u slučaju nepoštovanja mera - kaže Zeljković.

Odbacio je insinuacije da će se Prijedorčani vakcinisati nekom drugom vakcinom.

- Vakcina je obezbeđena. To će usloviti da imamo 1.350 doza prve komponente i već smo od dobavljača tražili da od proizvođača dobijemo istu količinu druge komponente - istakao je Šeranić.

Ponovio je da je slučaj u Prijedoru opomena domovima zdravlja kako i na koji način treba da se odnose u ovakvim situacijama. Detalje istrage nije mogao komentarisati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)