ISTRAGA TAPKA U MESTU: Ni posle godinu dana od smrti trudnice Ilijane Manojlović (39) u Banjaluci tužilaštvo se ne oglašava

O. MATAVULj

12. 04. 2021. u 08:12

NI posle godinu dana istrage Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci nije donelo tužilačku odluku u okviru istrage o smrti trudnice Ilijane Manojlović (39) iz Banjaluke, koja je od sepse preminula 18. aprila 2020. u UKC Republike Srpske.

ИСТРАГА ТАПКА У МЕСТУ: Ни после годину дана од смрти труднице Илијане Манојловић (39) у Бањалуци тужилаштво се не оглашава

Univerzitetsko-klinički centar RS Banjaluka / Foto O. Matavulj

Rukovodilac odnosa s javnošću OJT Banjaluka Maja Đaković Vidović, za "Novosti", kaže da je predmet aktivan, i da se nalazi u radu kod postupajućeg tužioca.

- Predmet je u fazi istrage - kaže Đaković Vidovićeva.

Pojašnjava da su tužilaštvu nedavno dostavljeni rezultati medicinskog veštačenja koje je, po nalogu OJT Banjaluka, izvršio Medicinski fakultet u Beogradu.

- Nakon analize svih prikupljenih dokaza, kao i medicinskog veštačenja koje je dostavio Medicinski fakultet u Beogradu, tužilaštvo će odlučiti o daljim radnjama kako bi se donela odgovarajuća tužilačka odluka - rekla je Đaković Vidovićeva.

Kako saznaju "Novosti", istraga se i dalje vodi pod oznakom "KTA" - kojom se označavaju predmeti sa neodređenom kvalifikacijom krivičnog dela ili počiniocem, ali ukazuju na protivpravnu radnju. Upravo zbog toga u tužilaštvu ne mogu da odgovore ko je konkretno obuhvaćen istragom, jer nije doneta naredba o sprovođenju istrage protiv konkretne osobe, niti za konkretno krivično delo. Odluka o tome će, u najvećoj meri, zavisiti od nalaza medicinskog veštačenja koje bi trebalo da ukaže da li su u tretmanu i lečenju Manojlovićeve načinjeni propusti, i ko je za njih odgovoran.

 

Ilijana Manojlović / Foto "Fejsbuk"

Podsetimo, Manojlovićevoj je 16. aprila prošle godine u UKC RS urađena amniocenteza (punkcija kroz trbušnu duplju kojom se uzima uzorak plodove vode). Bila je u 18. nedelji trudnoće i posle amniocenteze je puštena kući. Dolazi do komplikacija i sutradan se zbog drhtavice i visoke temperature ponovo javlja lekaru. Isti dan je hospitalizovana, a njeno stanje se naglo pogoršava, da bi 18. aprila preminula u 10.35 od sepse. Njen suprug Boris Manojlović slučaj prijavljuje tužilaštvu i pokreće se istraga.

Povodom smrti trudnice Ministarstvo zdravlja RS formiralo je Komisiju za stručni nadzor UKC RS koja u izveštaju konstatuje da je Ilijana tretirana u skladu s mogućnostima, i da su "ispoštovane sve medicinske procedure". Međutim, Komisija konstatuje nedostatke u vidljivosti pisanih procedura, prikazanih protokola u dijagnostikovanju i lečenju pojedinih stanja. Uočene su nepreciznosti u vođenju dokumentacije, kao i u komunikaciji između zdravstvenih radnika i klinika. Pomalo kontradiktorno se konstatuje da su procedure ispoštovane, ali su dati predlozi za prevazilaženje uočenih nedostataka. Predlozi obuhvaćaju "apsolutno poštovanje pravila struke", i poboljšanje timskog rada i komunikacije među zaposlenima. Komisija u izveštaju konstatuje da je Ilijana tokom amniocenteze dva puta ubadana sterilnim iglama, što nije navedeno u otpusnoj listi, uz ocenu da to "nije od posebnog medicinskog značaja".

KO JE ODGOVORAN?

BORIS Manojlović, suprug pokojne Ilijane, razočaran je činjenicom da se istraga ni posle godinu dana nije pomerila s polazne tačke.

- Postavlja se pitanje zašto se na medicinsko veštačenje čekalo toliko dugo? Niko nije osumnjičen i svi lekari su saslušavani kao svedoci, a neko mora snositi odgovornost. Jasno mi je da tužilaštvo ne može odmah kvalifikovati delo, ali to nije urađeno ni posle godinu dana istrage zbog čega gubim poverenje u rad pravosuđa - istakao je Manojlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (0)

SNIMCI HAOSA: Jeziva tuča huligana zgrozila Evropu! Korišćene štangle, bejzbol palice, motke -  ima teško povređenih (VIDEO)