PREMINUO JOVAN DIVJAK: Odlazak bivšeg generala tzv. Armije BiH

S.M.

08. 04. 2021. u 19:48

BIVŠI general takozvane Armije BiH Jovan Divjak umro je danas u Sarajevu u 84. godini, prenose federalni mediji.

ПРЕМИНУО ЈОВАН ДИВЈАК: Одлазак бившег генерала тзв. Армиjе БиХ

Foto: Novosti

Divjak je rođen u Beogradu. Završio je Vojnu akademiju, kurs za komandanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu, kao i Štabnu školu francuske vojske.

U Sarajevu je bio predavač u Vojnoj školi, gde ga je zatekao rat na dužnosti oficira u štabu takozvane Teritorijalne odbrane BiH, a ubrzo je postao brigadni general takozvane Armije BiH i pomoćnik načelnika.

Vojni sud JNA ga je osudio 1991. godine na devet meseci zatvora zbog izdavanja oružja takozvanoj Teritorijalnoj odbrani BiH, nakon čega napušta JNA i pridružuje se takozvanoj Armiji BiH.


Divjak je bio jedan od osumnjičenih od MUP Republike Srpske za napad 3. maja 1992. godine na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. U napadima paravojnih muslimanskih naoružanih formacija na kolonu JNA koja se 2. i 3. maja 1992. godine mirno povlačila ubijena su 42 pripadnika JNA, dok je 71 ranjen, a 207 zarobljen.


Uhapšen je na osnovu Interpolove potjernice i optužnice o počinjenim ratnim zločinima, koju je raspisala Srbija, 3. marta 2011. godine u 20.00 časova na bečkom aerodromu na putovanju iz Sarajeva za Italiju.Austrijski sud je odbio zahtjev Srbije za izručenje i oslobađa Jovana Divjaka.


Hrvatsko državno tužilaštvo podiglo je u martu 2017. optužnicu protiv Divjaka i nekoliko drugih oficira takozvane Armije BiH zbog ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima tokom rata u BiH.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)