VASKRSLA IZ PEPELA, PROSLAVILA BLAGOVESTI: Prva slava u Staroj crkvi - preživela dva svetska rata, ali ne i hrvatsko - muslimansku agersiju

N. ĐURIĆ

07. 04. 2021. u 19:25

VASKRSLA i iz pepela podignuta Stara crkva u Derventi, proslavila je danas Blagovesti, prvu slavu od kada je hram izgrađen i osveštan, nakon što je do temelja porušena na Spasovdan 1992. godine, kada su je minirali pripadnici HVO-a i takozvane Armije BiH.

ВАСКРСЛА ИЗ ПЕПЕЛА, ПРОСЛАВИЛА БЛАГОВЕСТИ: Прва слава у Старој цркви - преживела два светска рата, али не и хрватско - муслиманску агерсију

Foto: N. Đurić

U Crkvi su služeni liturgija, pomen stradalim i preminulim, a potom su osveštani slavski kolač i žito.

Kum prve slave bio je Drago Nagradić sa porodicom. On je i kum temelja, kum Crkve, i predsednika građevinskog odbora. Kumstvo za narednu godinu preuzeo je takođe istaknuti parohijan Vladan Popović.

Više derventskih sveštenika se zahvalilo svima koji su pomogli obnovu Stare crkve i učešću u proslavi prve krsne slave.

- Stara crkva, koju pamte i najstarije generacije po krštenjima, venčanjima, pomenima i slavama, zauzima posebno mesto u srcima vernika u Derventi. Nastavljamo sa izgradnjom i zahvaljujući verujućem narodu kompleks hrama biće još veći i sadržajniji - istakli su sveštenici u obraćanju parohijanima.

Stara crkva u Derventi izgrađena je još 1855. godine. Preživela je dva svetska rata i udare austrougara i ustaša, ali ne i agresiju Vojske Hrvatske i domaće muslimansko-hrvatske rušilačke koalicije. Iza Vojske Hrvatske i tzv. Armije BiH ostala je samo ova pravoslavna ruševina, u kojoj su, nakon oslobođenja i račišćavanja terena, pronađene čak 34 neeksplodirane protivtenkovske mine.

Temeljna obnova otpočeta je u decembru 2017. godine celokupnog kompleksa koji obuhvata obnovu Crkve, izgradnju mrtvačnicu i palionicu sveća, a u planu je i podizanje Svetosavskog doma.

Hram je osveštan prošle godine, otkako se i okuplja verujući pravoslavni narod ovog dela Posavine, a Srpska pravoslavna crkva odlučila je da novi hram bude posvećen Blagovestima, koje se praznuju 7. aprila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!