MOŽETE I DA ME UHAPSITE: Detalji burne sednice u Banjaluci, Stanivuković poručio - neću da dozvolim pravno nasilje! (FOTO)

S. M.

30. 03. 2021. u 17:17

KAKO se i očekivalo današnja sednica Skupština grada Banjaluka je obilovala žustrim raspravama odbornika i uz česte pauze.

МОЖЕТЕ И ДА МЕ УХАПСИТЕ: Детаљи бурне седнице у Бањалуци, Станивуковић поручио - нећу да дозволим правно насиље! (ФОТО)

Foto: A. Čavić

Svađa i različiti stavovi između odbornika većine na čelu sa SNSD sa jedne strane i radonačelnika Draška Stanivukovića i odbornika opozicije sa druge strane bili su nepremostivi i sendica je prekinuta. Nastavak je zakazan za sredu ujutro. Najveća prepreka na sednici biloje usaglašavanje da li su predloženi amandmani na budžet grada u skladu sa Poslovnikom ili ne. Ove amandmane je predložila skupštinska većina na čelu sa SNSD i odostavila ih je proteklog vikenda.

Stanivuković je rekao da sedam od deset amandmana nije dostavljeno na vreme te da zato ne mogu da se razmatraju. Gradonačelnik Banjaluke tvrdi da nisu dostavljeni u skladu sa onim što je propisao Poslovnik o radu gradskog parlamenta.

S druge strane odbornik SNSD Dragoslav Topić je tražio da se Skupština izjasni da li je došlo do povrede Poslovnika.

U slučaju da odbornici izglasaju da nije došlo do povrede Poslovnika amandmani ostaju na skupštini i postoji velika je šansa da će dobiti zeleno svetlo odbornika jer SNSD sa strankama sa kojima je u koaliciji ima većinu. Time bi Banjaluka dobila budžet sa kojim nije saglasan gradonačelnik Draško Stanivuković.

Gradonačelnik Stanivuković je na ovo poručio da neće dozvoliti sutra da se nastavi Skupština grada ako izglasa da nije došlo do povrede Poslovnika.

Foto: A. Čavić

On kaže da Član 159. Poslovnika kaže da se amandmani moraju dostaviti najmanje dva radna dana pre sednice, a pečati na dokumentima dokazuju da su oni dostavljeni u subotu.

Stanivuković je dodao da to pokazuje da nije ispoštovan Poslovnik. On pita ako se jednom takvo ponašanje dopusti šta je sledeće.

- Ja ću prvi svojim telom braniti i neću dozvoliti da se to desi i da se skupština nastavi ako se usvoji da nije bilo povrede Poslovnika. Može doći policija i mogu me uhapsiti ali neću odustati. Ako to dozvolimo zašto imamo Poslovnik - rekao je Stanivuković.

Dodao je da se radi o pravnom nasilju koje kako kaže neće dozvoliti.

– Svi amandmani koji nemaju smisla i koji sprečavaju grad da izvršava svoje zakonske obaveze ne dolaze u obzir - naveo je Stanivuković.

Foto: A. Čavić

 

On je pozvao drugu stranu da se usaglase sami sa sobom.

Predsednik Skupštine grada Mladen Ilić(SNSD) je rekao da je većina u gradskom parlamentu naglasila gradonačelniku da će dostaviti amandmane proteklog vikenda.

– Mi smo najavili da ćemo taj dan dostaviti amandmane upravo da ne bude ovakvih problema. Tražili smo i da na taj dan bude neko prisutan i gradonačelnik je ispoštovao skupštinsku većinu i osoba je jasno preuzela i potpisala te amandmane. Kao što vidimo to je glavni problem oko koga se vrtimo nekoliko sati. Od sekretara Skupštine ću tražiti tumačenje svih potrebnih zakona i da vidimo da li je moguće da se uzme u obzir subota kao dan na kojem se mogu dostaviti amandmani – naveo je Ilić.

Foto: A. Čavić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave