PROJEKAT VREDAN 125 MILIONA EVRA: Gradiće se gasovod dužine 325 km

S. M.

16. 03. 2021. u 16:51

U BANjALUCI je potpisan sporazum o izgradnji magistralnog gasovoda dužine 325 kilometara koji će ići trasom uz auto-put od Bijeljine do Banjaluke, Prijedora i Novog Grada, a čija je procenjena vrednost oko 125 miliona evra.

ПРОЈЕКАТ ВРЕДАН 125 МИЛИОНА ЕВРА: Градиће се гасовод дужине 325 км

Foto: SRNA

Sporazum su potpisali direktor preduzeća “Gas-Res” Ljubo Glamočić i direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović, u prisustvu ministra energetike i rudarstva RS Petra Đokića.

Reč je o gasovodu “Nova istočna interkonekcija Republike Srpske - BiH i Srbije” na pravcu granica Srbije/BiH – Bijeljina – Banjaluka – Prijedor – Novi Grad.

Ministar Đokić je rekao da je ovim sporazumom definisana saradnja koja će se u narednim godinama odvijati između kompanija “Gas-Res” o “Srbijagas”.

– Ove kompanije imaju zadatak da realizuju strateški plan koji je od posebnog i nacionalnog interesa za RS, a to je izgradnja gasovoda kroz RS, odnoso gasifikacija RS,istakao je Đokić. On je rekao da će magistralni gasovod ići trasom uz auto-put od Bijeljine do Banjaluke, Prijedora i Novog Grada.

– Ovaj gasovod će u velikoj meri doprineti bržem ekonomskom razvoju RS, poboljšalju standarda i kvaliteta života koji će koristiti gas umesto drugih energenata. Sa ovim projektom biće otvoreno novo razdoblje života građana i razvoja RS, istakao je Đokić.

On je podsetio da se u realizaciji Strategije razvoja energetike RS do 2035. godine, koja je ranije usvojena u parlamentu RS, kao jedan segment nalazi gasifikacija RS.

Đokić je rekao da su jedini gradovi u RS koji su gasifikovani ili imaju izgrađenu gasnu infrastrukturu Zvornik i područje dela grada Istočno Sarajevo, te sekundarna mreža na području grada Bijeljina, a u toku su aktivnosti na izgradnji priključnog gasovoda od Šepka do Bijeljine.

Dušan Bajatović je rekao da je Srbijagas spreman da sarađuje i sa FBiH i predložio je da bh. i srbijanska strana nastupaju zajedno prema dobavljačima, kako bi postigli bolje komercijalne uslove.

Dodao je da zelena agenda EU znači da će gas dobiti veći udio u energetskom snabdijevanju ako se želi izbaciti prljavi energetski izvori poput uglja i drugih fosilnih goriva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!