RUSI BI DA ULAŽU U "ŽELEZNICE SRPSKE": Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza RS, o kapitalnim ulaganjima

S. MIŠLjENOVIĆ

09. 03. 2021. u 07:13

PRIORITET u radu Vlade i resornog ministarstva je izgradnja mreže auto-puteva i putne infrastrukture po Srpskoj.

РУСИ БИ ДА УЛАЖУ У ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРПСКЕ: Недељко Ћорић, министар саобраћаја и веза РС, o капиталним улагањима

Foto Novosti

Auto-put Banjaluka - Beograd predstavlja prioritet da se konačno spoje bratske države Srbija i Republika Srpska, a ukupna vrednost investicija u puteve RS, a koje se sada grade ili će započeti, iznosi tri milijarde KM. Osim putne infrastrukture, radimo i na jačanju javnih preduzeća, poput "Železnica RS" gde imamo interes za ulaganje od ozbiljnih investitora, otkriva za "Novosti" Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza RS.

- Ruska državna železnica je zainteresovana za ulaganje u "Železnice RS". To je jedna od najjačih svetskih železnica. Uskoro ćemo razgovarati i u Banjaluci na tu temu. Očekujem pozitivan razgovor - kaže ministar Ćorić.

On naglašava da je zadovoljan kako teče dinamika restrukturiranja "Železnica RS" koja je usaglašena sa Svetskom bankom pre nekoliko godina, ali je bila usporena zbog pandemije.

- Idemo po dogovorenom planu. I višak zaposlenih je rešen u najvećem delu. Ostala su 72 radnika koja su višak i to se završava, a projektovani broj je bio 1.000. Oko stotinu radnika ide i u penziju ove godine i tu završavamo to pitanje. U ŽRS ostaje da radi oko 2.000 radnika. Nakon toga sledi finansijska konsolidacija i RS će na kraju procesa rekonstrukcije biti sto odstotni vlasnik ŽRS - ističe resorni ministar.

RESTRUKTURIRANjE "Železnice RS", Foto Kliks

On kaže i da je jedan od planova u procesu restrukturisanja ŽRS, a koji je najizvesniji, da ŽRS budu u formi holdinga.

- Čeka se konačan odgovor od strane konsultanta. Sigurno je i da sedište ŽRS ostaje u Doboju - ističe ministar.

AERODROM TREBINjE

MINISTAR Ćorić kaže da Vlada Srpske, zajedno sa Srbijom, kreće u izgradnju Aerodroma Trebinje, što je još jedan od strateških projekata.

- U toku je priprema neophodne dokumentacije za početak izgradnje, a uskoro očekujemo i sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije, gde ćemo definisati dalje korake - ističe ministar.

Kada se govori o putnoj infrastrukturi, ministar kaže da RS ima ozbiljne investitore na terenu.

- Najkrupnija investicija je auto-put Banjaluka - Beograd i vredna je oko 1,4 milijarde KM. Tu je i izgradnja preostale dve deonice auto-puta na Koridoru 5C od Johovca do Vukosavlja, procenjene vrednosti oko 500 miliona KM. Izgradnja deonice od Johovca do Rudanke je u toku i vrednost te investicije je 125 miliona KM. Za izgradnju deonice od Rudanke do granice entiteta (Putnikovo Brdo) u toku je izbor izvođača radova - pojašnjava ministar ministar saobraćaja RS.

On podseća da u Srpskoj sada imamo 106 kilometara auto-puteva. Usvojenim strateškim dokumentima predviđena je izgradnja još 416 kilometara modernih saobraćajnica.

Kada se priča o avio-saobraćaju RS, ministar pojašnjava da je pandemija kovida 19 ne samo u svetu, nego i u RS, zaista mnogo usporila taj sektor i njegov razvoj.

- Imali smo nekoliko zainteresovanih stranih operatora na temu novih linija, ali pandemija je stopirala posao. Naš fokus u narednom periodu biće i prevoz roba, odnosno transportni avio-saobraćaj. Kontaktiraćemo sa svetskim kompanijama kako bismo unapredili prevoz roba i transportni saobraćaj sa Aerodroma "Banjaluka" - pojasnio je ministar Ćorić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)