POMEN ZA DERVENĆANE NA VEČNOJ STRAŽI: Obeležena 28-godišnjica od stradanja boraca VRS (FOTO)

N. ĐURIĆ

07. 03. 2021. u 14:52

DVADESETOSMOGODIŠNjICA pogibije 15 boraca 327. motorizovane brigade VRS iz Dervente, na području Vlasenice, obeležena je u tom gradu posetom spomen-sobi poginulim borcima VRS i vojničkom groblju, parastosom u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla i polaganjem venaca i palenjem sveća.

ПОМЕН ЗА ДЕРВЕНЋАНЕ НА ВЕЧНОЈ СТРАЖИ: Обележена 28-годишњица од страдања бораца ВРС  (ФОТО)

Pomen borcima Dervente u Vlasenici/ Foto N.Đ.

Pomen derventskim junacima, koji su 9. marta 1993. poginuli u mučkom napadu pripadnika takozvane ABiH i rejonu sela Cerska, nadomak Vlasenice, odali su članovi porodica poginulih, predstavnici boračkih organizacija i vlasti Dervente i Vlasenice.

-Tužni smo zbog pogibije naših sugrađana, ali i ponosni da su, dajući svoje živote, uklesali svoja imena ne samo u spomen-obeležja Vlasenice, nego i u temelje Srpske. Zauzvrat, neki drugi srpski borci su daleko od svojih rodnih pragova ginuli i branili koridor i Derventu, za opstanak Srpske i njenog naroda. Ganuti smo toplom dobrodošlicom i zahvalni Vlaseničanima na očuvanje trajne uspomene na njene branioce iz Dervente-kaže, za „Novosti“, Čedo Vujičić, predsednik skupštine boračke organizacije Derventa.

Pomen borcima Dervente u Vlasenici/ Foto N.Đ.

 

Predsednik SO Vlasenica Goran Đurić konstatovao je da je zahvaljujući herojstvu i žrtvama boraca iz Dervente danas područje Vlasenice na slobodnoj teritoriji RS.

– Važno je da ne blede sećanja na naše heroje, da se svake godine okupljamo i pominjemo njihova imena i herojska dela. Naša je sveta obaveza da sve što su oni stvarali prenosimo na mlađe generacije–istakao je Đurić.

POGINULI

Pripadnici 327. motorizovane brigade VRS iz Dervente koji su u odbrani Vlasenice izgubili život su: Janko Marić, Slobodan Davidović, Željko Dujaković, Borko Nović, Miloš Milanković, Mitar Popović, Mirko Davidović, Mirsad Mujačić, Miladin Udovičić, Nedeljko Đekić, Petar Čolić, Rasim Mehmedović, Dražen Bojanić i Nedeljko Dragojlović.

Đurić i Milan Simanić, predsednik vlaseničke Boračke organizacije, su najavili da će na Trgu u Vlasenici biti izgrađen i spomenik za sve ovdašnje Srbe stradalnike, kao i one koji iz raznih drugih krajeva ostaše na njenoj večnoj straži.

 

DOLAZE I UNUCI

MEĐU pristiglim Dervenćanima bila je i Dragica Davidović, koja je 9. marta 1993. sa trogodišnjom ćerkom ostala bez glave porodice Slobodana. Proteklih godina dolazila je sa ćerkom, a onda su joj unuke poželele da odu tamo gde im je poginu deda koga znaju samo sa fotografija.

Pomen borcima Dervente u Vlasenici/ Foto N.Đ.

 

-Sada je sa mnom došla jedna, a naredne godine će i druga. Neprocenjivo nam znače ovi dolasci i ovi dočeci u Vlasenici. Inače, deca mi žive u Engleskoj i na Karibima ali ja nikad nisam ni pomislila da napustim zemlju za koju je poginuo moj muž- kategorična je Dragica.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!