MANJA IZLAZNOST NEGO U NOVEMBRU: Izborni dan u Doboju ovaj puta bez incidenata, jedini problemi bili sa "pokazivačima"

Lj. ĐURIĆ

21. 02. 2021. u 20:07

NA ponovljenim lokalnim izborima u Doboju nije bilo problema, ni incidenata kakvih je bilo 15.novembra, zbog čega je Centralna izborna komisija poništila rezultate na 89 biračkih mesta i naložila ponovno glasanje.

МАЊА ИЗЛАЗНОСТ НЕГО У НОВЕМБРУ: Изборни дан у Добоју овај пута без инцидената, једини проблеми били са показивачима

Foto: Lj.Đ.

Izlaznost je do podneva bila manja, a takav trend je prema previđanjima iz Gradske izborne komsije nastavljen i do zatvaranja biračkih mesta u 19 časova.

- To je uobičajeno kada je u pitanju ponavljanje izbora i nekih deset odsto manje izašlih u odnosu na prethodno glasanje je ipak dobar procenat - rekao je predsednik GIK Nenad Paleksić, dodavši da je manja izlanoSt na gradskom, a veća na seoskim područjima.

Što se tiče izbornih nepravilnosti, iz GIK tvrde da ih nije bilo u značajnijoj meri, dok iz opozicionih stranaka su izneli nekoliko slučajeva u kojima se, po njima, narušio izborni proces. Od ozbiljnijih su pritužbe CIK iz PDP da je na jednom glasačkom mestu SNSD organizovao glasanje po principu "bugarskog voza", odnosno vađenjem iz džepa popunjenog glasačkog listića i iznošenje praznog od strane glasača.

Od zvaničnih policijskih informacija iz PU Doboj su naveli da su njihovom formiranom Štabu "Izbori 2021" upućene do popodnevnih časova dve prijave, ali je u oba slučaja utvrđeno da nema elemenata prekršaja, niti krivičnog dela.

IZUZETI

ZA ponovljene lokalne izbore u Doboju registrovano je 85 političkih subjekata, a pravo da glasa na 89 biračkih mjesta ima 50.615 birača, izuzev onih koji su na izborima u novembru glasali putem mobilnog tima. Ponavljanje izbornog dana nije bilo na 17 biračkih mesta, na kojima je glassčko telo u najvećoj meri sastavljeno od pripadnika bošnjačkog naroda.

Dobojskoj policiji je iz Koalicije NVO "Pod lupom" prijavljeno da se u jednom ugostiteljskom objektu, koji se nalazi u blizini biračkog mesta "Čitaonica", kupuju glasovi, ali je i ta prijava odbačena od policije kao neosnovana.

- Ono što je po nama obeležilo izborni dan u Doboju je veliki broj glasanja uz pomoć "pokazivača", ne samo kao pomoć starijim osobama i nedovoljno pismenih, već i mladima od strane stranačkih aktivista, zbog čega se upućuje na sumnju da se radi o kršenju izbornog procesa - kaže za "Novosti" koordinator za javne politike Koalicije "Pod lupom" Jelena Tanasković Mićanović.

GRADONAČELNICI

GRAĐANI su gradonačelnika birali između kandidata SDS-a Cvijana Filipovića, SNSD-a Borisa Jerinića i SP-a Srđana Todorovića. U svojim izjavama nakon što su obavili glasačku dužnost na svojim biračkim mestima, sva trojica su izrazili uverenje u pobedu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije