JEZERO ČEKA ROVERA: Vozilo NASA treba da sleti na Mars

O.M.

18. 02. 2021. u 18:54 >> 18:54

U OPŠTINI Jezero nestrpljivo se očekuje sletanje NASA rovera "Upornost" na Mars i to na lokaciju kratera nazvanog upravo po maloj opštini u Republici Srpskoj.

ЈЕЗЕРО ЧЕКА РОВЕРА: Возило НАСА треба да слети на Марс

Foto: Lj. Smiljanić

U sali Osnovne škole "Vuk Karadžić" na video bimu organizovan je prenos uživo koji prati više školaraca, kao i veći broj medijskih ekipa. Očekuje se da će rover na mars sleteti oko 22 časa.

Praćenje prenosa organizovano je u skromnim uslovima i sa ograničenim brojem posjetilaca kako bi se ispoštovale epidemiološke mere. Ovaj svečani trenutak, koji je malu opštinu u Srpskoj doveo u žižu javnosti, imao je uvertiru u vidu odbojkaške utakmice između učenika škole. Podeljeni u timove, simbolično nazvane "Zemlja" i "Mars", školarci su se dobro zabavili. Na kraju su slavili "Marsovci", koji su "Zemljane" pobedili sa 0:2 u setovima.

Opština Jezero nalazi se između Jajca i Šipova. Povezanost s Marsom datira od 2007. godine kada je odlukom Međunarodne astronomske unije (IAU) jednom krateru, širokom 45 kilometara, dodeljeno ime po ovoj opštini u Srpskoj. Celi svet je za malu opštinu u Srpskoj saznao nakon što je objavljeno da je upravo taj krater odabran za lokaciju misije "Mars 2020".

NASA je navela da je krater "Jezero" odabrano za mesto sletanja rovera jer naučnici veruju da je to područje bilo preplavljeno vodom i da je dom drevne delta reke. Smatraju da su se pre više od 3,5 milijardi godina, rečni kanali prolili po zidu kratera i stvorila jezero.

Lansiranje rovera "Perseverance" počelo je 30. jula prošle godine u Vazduhoplovnoj stanici Kejp Kanaveral na Floridi. Njegov zadatak je da istraži i prikupi dokaze o životu na krateru Jezero.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati