U REPUBLIKU SRPSKU STIGLO 2000 VAKCINA "SPUTNJIK VE": Prve doze primili generalni direktor UKC RS i direktor Instituta za javno zdravstvo

B. S.

12. 02. 2021. u 12:46

VAKCINACIJA protiv virusa korona ruskom vakcinom "Sputnjik Ve" danas je počela u Republici Srpskoj.

У РЕПУБЛИКУ СРПСКУ СТИГЛО 2000 ВАКЦИНА СПУТЊИК ВЕ: Прве дозе примили генерални директор УКЦ РС и директор Института за јавно здравство

Foto: B. S.

Prve doze primio je generalni direktor Univerzitetsko - kliničkog centra RS Vlado Đajić i direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković,  a kako je najavljeno, danas će biti vakcinisano oko 20 medicinskih radnika iz UKC RS.

Foto: Novosti

U Srpsku je stiglo 2.000 doza "Sputnjika Ve", a prioritet u vakcinisanju su medicinari koji su svakodnevno u direktnom kontaktu sa pozitivnima na kovid -19 odelenima. Kako je danas najavljeno, za određen broj zdravstvenih radnika iz RS, biće organizovan prevoz u Srbiju gde će biti vakcinisani, zbog čega su zvaničnici iz Srpske danas posebnu zahvalnost uputili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

 - Ovo je istorijski trenutak za Republiku Srpsku i BiH. Vakcinu smo čekali skoro godinu dana. Puno polažemo u vakcinu i verujemo u rezultate. U svakodnevnom sam kontaktu i ulazim u kovid odeljenja, a imam poverenja u vakcinu i verujem da će korisitti u prevenciji ovog obolenja - rekao je danas Đajić.

Foto: Novosti

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković je rekao da mnoge zemlje u okruženju još nisu dobile prve doze, zbog čega je ovaj dan značajan za Republiku Srpsku.

- Cilj je da u što kraće vreme vakcinišemo što veći broj građana i pozivam ih da pristupe vakcinisanju i budu svesni značaja koji ima vakcina - dodao je Zeljković.

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić je kazao da će se i on vakcinisati kada stigne novi kontigent za stanovništvo, a da je danas ovde da podrži kolege zdravstvene radnike.

On je odbacio sve spekulacije oko cene vakcine u RS.

- Prema najavama proizvođača, trebalo bi da sledeće sedmice dođe novi kontigent i iskreno se nadam da će tako biti - dodao je Šeranić.

Ranije je potvrđeno da je Kompenzacioni fond  RS obezbedio oko 15,5 miliona maraka za nabavku vakcina za 200.000 ljudi, odnosno oko  400.000 vakcina.

Foto: B. S.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024