NAKON SRAMNOG PISMA: Incko se “pere” nakon reakcija na nametanje odgovornosti srpskom narodu

S.M.

04. 02. 2021. u 17:40

VALENTIN Incko zatražio je od Republike Srpske da povuče odlikovanja dodeljena Karadžiću, Krajišniku i Biljani Plavšić. Ultimatum je kraj aprila. Iz Srpske, sa druge strane, stižu optužbe kako je Incko srpskom narodu pripisao kolektivnu krivicu.

НАКОН СРАМНОГ ПИСМА: Инцко се “пере” након реакција на наметање одговорности српском народу

Foto ohr.int

Pismo Valentina Incka stiglo je u NS RS  tek nakon što su se smirile strasti u vezi sa izjavom lidera SDA, Bakira Izetbegovića o srpskom narodu kao lošem. Incko traži od predsednika NS RS Nedeljka Čubrilovića da povuče povelje za zasluge koje je Organizacioni odbor za obiežavanje 25 godina rada parlamenta, pre četiri godine dodelio Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku, koji su u Haškom sudu osuđeni za ratne zločine. Incko u pismu daje ultimatum prvom čoveku parlamenta da do kraja aprila oduzme povelje osuđenim ratnim zločincima, „čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje“.

- Tim činom bi se ispravilo poniženje koje je počinjeno prema žrtvama ratnih zločina, njihovim porodicama i svim građanima BiH, ali i uklonila kolektivna odgovornost sa srpskog naroda, a uklanjanjem kolektivne krivice i eliminisanjem bremena prošlosti, celokupan narod bi se rasteretio i mnogo lakše kretao prema plemenitim ciljevima budućnosti, uključujući i pristupanje EU – navodi se između ostalog u pismu.

U prvim reakcijama, Incko za Dojčevele kaže da nije on nametnuo kolektivnu odgovornost, već da je RS nametnula srpskom narodu teret krivice.Podseća da su u oktobru 2016. Karadžić, Plavšićeva i Krajišnik dobili tri odlikovanja i da su njih troje “igrali vodeću ulogu u teškim zločinima nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u ratu u BiH”.
– Nisam ja, već je 24. oktobra 2016. Narodna skupština Republike Srpske nametnula srpskom narodu težak teret krivice, kada je u ime srpskog naroda odlikovala tri osobe osuđene za ratni zločin. Iz poštovanja prema žrtvama i njihovom dostojanstvu ali i da bih oslobodio Srbe tog tereta, uputio sam pismo presjedniku Skupštine RS da povuče taj korak – rekao je Incko za DW.

On je naglasio kako bi se diskusija trebala usmeriti na osudu glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca i povlačenje odlikovanja, podsećajući da Karadžić izdržava kaznu doživotnog zatvora a da su Plavšićeva i Krajišnik odslužili dugogodišnje kazne u zatvoru, kao i da je Krajišnik nedavno umro od posledica infekcije koronom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (3)

Vesna

06.02.2021. 23:28

Incko zivi u osamnaestom veku i jos uvek sanja austrougasko carstvo. Nije ovo slucajno sta rade Incko i njegovi predhodnici. Predlazem majkama koje su prezivele muslimanski pokolj na Bratuncu, oko Srebrenice u Sarajevu, da zajedno tuze visoke predstavnike koji su do sada vrsili tu duznost zbog diskriminacije srpskih zrtava i pristrasnih odluka.