SUPERVIZORI PROTIV IZBORNIH PREVARA: Šta sadrže instrukcije CIK BiH za sprovođenje novog glasanja u Srebrenici i Doboju

Lj. ĐURIĆ / S. MIŠLjENOVIĆ

04. 02. 2021. u 07:13

BIRAČI u Doboju i Srebrenici će 21. februara ponovo na birališta, a način kako će se odvijati predizborni i izborni proces, kao i utvrđivanje izbornih rezultata Centralna izborna komisija BiH propisala je posebnom instrukcijom.

СУПЕРВИЗОРИ ПРОТИВ ИЗБОРНИХ ПРЕВАРА: Шта садрже инструкције ЦИК БиХ за спровођење новог гласања у Сребреници и Добоју

Foto AVAZ

Najznačajnija izmena u ponovljenim izborima u Doboju i Srebrenici biće angažovanje supervizora na svim biračkim mestima i izbornim komisijama, koje će imenovati CIK. Oni će biti sastavljeni od izborne administracije zadužene za sprovođenje izbora u BiH i ostalih stručnih osoba sa iskustvom u toj oblasti, potvrđeno je "Novostima" u CIK BiH.

Ono što će zasigurno najviše smetati zagovornicima ponavljanja izbora je deo odluke po kojoj će predsednici i članovi biračkih odbora biti iz istih partija kao i na poništenim izborima. Jedina promena u odnosu na ranije izbore je da će to sada morati biti druge osobe iz tih partija. S druge strane, posmatrači izbora ostaju isti.

JERINIĆ FAVORIT

U DOBOJU će se za mesto gradonačelnika boriti Boris Jerinić, aktuelni gradonačelnik, koji odneo ubedljivu pobedu na novembarskim izborima. Njemu će se suprostaviti Srđan Todorović, kandidat SP, koji će sada imati i podršku opozicionioh stranaka RS, a koju nije imao na novembarskim izborima. Za Cvijana Filipovića, kandidata SDS i PDP, očkuje se povlačenje iz trke.

GLASANjE Na jednom od biračkih mesta

Foto Novosti

Instrukcijom CIK je propisano da će se 21. februara koristiti isti izvod iz Centralnog biračkog spiska, kao i 15. novembra. Tako ostaju na listama isti kandidati i za odbornike, dva za načelnika Srebrenice i tri za gradonačelnika Doboja. Prema uputima CIK, izborne komisije u Doboju i Srebrenici su obavezane da dostave rezultate izbora za gradonačelnika i načelnika najkasnije do 21 čas i 30 minuta 21. februara, a koje će kao nezvanične CIK objaviti već u ponoć. Najkasnije pet dana po održavanju ponovljenih izbora CIK će utvrditi i objaviti rezultate, nakon čega teče tri dana roka za žalbu i po pravosnažnosti potvrditi rezultate.

KRIVIČNE PRIJAVE

NAKON odluke o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju došlo je do svađe na relaciji SNSD i CIK BiH. Nakon iznetih reči Milorada Dodika, lidera SNSD, o članici CIK Vanji Bjelici Prutini i njenom bračnom stanju, CIK BiH je prijavio Dodika Tužilaštvu BiH. S druge strane, SNSD je podneo krivične prijave protiv šest članova CIK i troje sudija Apelacionog suda BiH jer su odlučili da ponište izbore.

Sanja Vulić, nosilac liste SNSD za Skupštinu grada Doboja kaže da je SNSD spreman da ponovi ubedljivu pobedu na ponovljenim izborima. Ona kaže da je CIK više puta prekršio Izborni zakon BiH, usvajajući odluku o ponavljanju izbora u Doboju i Srebrenici.

OČEKIVANjA Sanja Vulić

Foto SNSD

- Odluka dolazi od imenovanih, a ne izabranih predstavnika CIK koji nemaju izbornog iskustva - poručila je Vulićeva.

U Srebrenici će Mladen Grujičić, aktuelni načelnik i pobednik na poništenim izborima i kandidat srpskih stranaka, na crtu Aliji Tabakoviću, kandidatu SDA. Grujičić kaže da očekuje pobedu na ponovljenim izborima i da se konačno prestane za opstrukcijama iz Sarajeva oko izbornog procesa u Srebrenici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a