U DOBOJU NAJAVLJUJU BLOKADE: CIK BiH izuzeo tri izborne jedinice u RS iz odluke o potvrđivanju rezultata

Lj. ĐURIĆ

17. 12. 2020. u 07:12

DOBOJ i Srebrenica su sve bliži poništenju lokalnih izbora održanih 15. novembra, jer Centralna izborna komisija nije za ove dve izborne jedinice potvrdila izborne rezultate.

У ДОБОЈУ НАЈАВЉУЈУ БЛОКАДЕ: ЦИК БиХ изузео три изборне јединице у РС из одлуке о потврђивању резултата

Nenad Paleksić, predsednik GIK Doboj / Foto Lj. Đ.

Za Skupštinu grada Zvornika takođe nisu potvrđeni rezultati, ali je to zbog proceduralnih razloga, odnosno čeka se samo da istekne rok o pravosnažnosti odluke.

Odluka CIK BiH, koja je doneta na sednici istekom poslednjeg dana za potvrđivanje rezultata, odnosi se na 64 opštinska veća u Federaciji BiH, 55 SO u Srpskoj, 119 načelnika opština u BiH, 14 gradskih veća u FBiH, pet skupština gradova u RS, 21 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko distrikta.

Obrazloženje za izostavljanje Doboja i Srebrenice je da će se oni potvrditi dopunskom odlukom kada se steknu zakonski uslovi.

Dok u slučaju Srebrenice nije bilo većih problema na biračkim mestima i odluka će, po svemu sudeći, biti politička zbog sporenja o glasačima sa spornim dokumentima i glasovima iz inostranstva, kada je u pitanju Doboj situacija je dosta kompleksnija.

Naime, CIK je od Gradske izborne komisije još 20. novembra tražio da se izjasni šta je preduzela po prigovorima posmatrača SDS na devet biračkih mesta i PDP na 38 mesta.

- Dostavili smo odgovor CIK-u sa svim dokazima da su, uprkos svim epidemiološkim preprekama i radnjama priređenim od strane podnosioca zahteva za poništavanje izbora, izbori uspešno sprovedeni. Dokazi pokazuju da smo ispoštovali pravila i procedure propisane Izbornim zakonom i podzakonskim propisima - izjavio je predsednik GIK Doboj Nenad Paleksić.

Ukoliko i usledi odluka o poništenju i ponavljanju izbora u Doboju, iz GIK ne očekuju da će se to odnositi na svih 106 biračkih mesta.

- U svakom slučaju zahtevaćemo izmenu propisa kada su u pitanju određivanje lokacija biračkih mesta i prisustvo posmatrača. U protivnom, ukoliko CIK ne reaguje i ne izmeni dosadašnje propise, GIK neće moći na sebe preuzeti obavezu da izbore sprovede - kaže Paleksić.

Informacije do kojih je došao naš list su da još uvek aktuelne vlasti u Doboju nakon odbijanja da se potvrde rezultati izbora u ovom gradu planiraju organizovanje protesta, koje bi uključile i potpunu blokadu Doboja.

BLOKADA

CIK je ovom odlukom sahranio demokratiju u Doboju, Srpskoj i BiH. Njegova sramna odluka neće blokirati samo razvoj Doboja, vratiće im se kao bumerang blokiranjem cele BiH, kaže funkcioner SNSD u Doboju Aleksandar Goganović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu