SLIKARA OTERALI "POD ORAH": Zbog rasprave o "boji dresa" Radenko se posvetio slikarstvu (FOTO)

R.M.

04. 12. 2020. u 18:35

СЛИКАРА ОТЕРАЛИ ПОД ОРАХ: Због расправе о боји дреса Раденко се посветио сликарству (ФОТО)

Foto: R.M.

RADENKO Kajević (54 ) iz Čajniča, slikar je postao iz nužde, dobro slaže boje, ali su ga lako „prefarbali“lokalni političari, koji se crtanjem i slikarstvom nikada nisu bavili.

Po okončanju građanskog rata u BiH krajem prošlog veka,  prestankom rada trikotaže „Vrelo“, Radenko je ostao bez posla, a  izdržavanje porodice započeo radom na štafelaju i dobro mu ide.

Vičan bojama, modro-crveni dres SNSD nije prefarbao početkom 2013.godine, pa je dolaskom na vlast SDS, izgubio mesto direktora Doma kulture gde je radio od 2008.godine. Zbog boje „dresa“, nisu ga ostavili ni na upražnjenom radnom mestu Animatora kulture.

Vratio se svom “Ateljeu pod krošnjom oraha“, gde je slikarstvo započeo nakon Dejtona. Uspeo je prodajom slika odškolovati kćerku u Beogradu i sina u Čajniču.

Foto: R.M.

- U ovom vremenu, stranačka pripadnost, ne poznaje druženje iz detinjstva i momkovanja, sa igrališta i igranki, već za meru uzima onu „ako nisu samnom, protiv mene si“. Sve lepo iz prošlosti se jednostavno, slomi preko kolena. Iz tih razloga sedim danima i godinama pod ovim orahom. Nema me jedino kad je sezona branja gljiva, jer u početku se porodica nije mogla izdržavati samo od prodaje slika. U međuvremenu sam se  afirmisao kao slikar i nema kontinenta na kojem nema mojih slika Pod orahom mi je i atelje i prodavnica,dok sa oraha ne opadne lišće, a pored mene ide i regionalni put Goražde-Čajniče-Pljevlja. Imam lep pogled na okolna brda i sela i to obilato koristim.  – kaže  Radenko Kajević iz Čajniča.

Radenko je borac Prve kategorije, kojem je i dete poginulo u ratu od granate,a u poslednje vreme ga sve češće posećuju, uglavnom  sugrađani pred penzijom, sa namerom da  nešto nauče od slikarstva, kako bi stigli do hobija u dane penzije. Mladi, nemaju taj interes, a kada ih upitate zašto, odgovor je „ko šiša slikarstvo“!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)