DODIK: Bošnjaci sa liderom poput Bakira mogu sigurnije da se osećaju u Banjaluci nego u Sarajevu

Novosti online

15. 11. 2020. u 15:14

PRENOSIMO delove iz intervjua srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika informativno-političkom portalu „Sve o Srpskoj“.

ДОДИК: Бошњаци са лидером попут Бакира могу сигурније да се осећају у Бањалуци него у Сарајеву

Foto Novosti

- Ne verujem da postoji političar koji se može nazvati bivšim, posebno ne ako je obrazovan za taj posao, što je moj slučaj. Možete biti bivši predsednik ili premijer, ali nikada bivši političar. Zato je nemoguće da se potpuno povučem iz politike bez obzira na rezultate nekih narednih izbora – rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu informativno-političkom portalu „Sve o Srpskoj“.

Zamoljen da otkrije kako je odreagovao na reči Sergeja Lavrova da Rusija želi da u Banjaluci otvori odeljenje svoje ambasade u BiH, rekao je:

- Obradovao sam se, naravno, kao i cela Srpska potom. Našem narodu jača samosvest i samopouzdanje jer će jedna prijateljska velika sila imati u Republici Srpskoj svoga stalnog predstavnika. A Rusija je i velika sila bez koje se ništa ne može rešavati na Balkanu i naš osvedočeni prijatelj. To potvrđuje i razgovor sa ministrom Lavrovom i njegova najava.

Odavno postoji naša želja da se u Banjaluci otvori nešto kao ruski kulturni ili informativni centar. Kao kineski Konfučijev institut, na primer. Ali, evo, sada se već uveliko gradi Srpsko-ruski duhovni centar, a imaćemo i Odeljenje ruske ambasade. Glavni grad Srpske tako će imati i duhovnu i svetovnu vezu za bratskom Rusijom. Zašto ne sutra i konzulat kada ga već imaju SAD i neke druge zemlje?! Ovde je ljudima neprirodno da konzularne poslove vezane za Rusiju obavljaju preko Sarajeva.

Bakiru Izetbegoviću, koji je u Bugojnu izjavio da BiH ima neko „strahovito oružje“ kojim će da brani Bosnu, srpski član Predsedništva BiH je poručio:

- Nisam siguran da Bakiru nisu podvalili neko lovačko oružje, jer je verovatno tražio nešto čime bi se pohvalio u predizbornoj kampanji. On je rat proveo sa ocem u trezoru Narodne banke u Sarajevu, a ne na frontu, pa se ne razume u vojne stvari. Hvali se dometom granate od 2.000 metara, a toliko ima i najobičnija puška. Sa takvim liderom Bošnjaci mogu sigurnije da se osećaju u Banjaluci nego u Sarajevu, čak i ako ima nameru da puca na Srpsku.

Upitan da li je borba vodećih zapadnih zemalja protiv tobože „malignog ruskog uticaja na Balkanu“ u funkciji držanja srpskog prostora pod stalnim pritiskom, onemogućavanja Beograda i Banjaluke da u razvijanju odnosa i saradnje sa Moskvom odu još dalje, a i blokiranja gradnje kraka Turskog toka koji bi gasom napajao naš deo Evrope, Dodik je rekao i ovo:

- Takozvani maligni ruski uticaj za zapadne države nije samo pitanje eneregetike, koje je sigurno jedno od značajnijih. U pitanju je uopšte prisustvo Ruske Federacije na području Balkana kao jedne velesile, koja je na ovim prostorima zadržavala uticaj vekovima. Priču o malignom ruskom uticaju lansirali su oni koji su otvorili svoje TV u regionu, imaju svoje NVO, finansiraju i domaće NVO, preko tzv. meke moći na mnogo načina oblikuju društvenu stvarnost u regionu. Od svega toga ništa rusko ne vidim ovde, pa ni „maligni“ ruski uticaj.

Zamoljen da prokomentariše tvrdnje iz Sarajeva da je sporazum koji je Aleksandar Vučić potpisao u Beloj kući korak ka stvaranju `velike Srbije`, Dodik je naglasio:

- Stereotipi o Srbiji i njenoj politici, posebno ovde u regionu se ne menjaju iako se na čelu Srbije promenilo nekoliko političkih garnitura. Znači: nije do Srbije. Velika Srbija im se priviđa iza svakog ćoška, pa je više i degutantno komentarisati reakcije koje dolaze iz Sarajeva na tu temu. Srbija vodi miroljubivu politiku u kojoj je dobrosusjedska saradnja u vrhu spoljnopolitičkih prioriteta. Ta borba protiv zamišljene velike Srbije trajaće koliko i borba protiv tzv. malignog ruskog uticaja, jer se i i jedna i druga hrane odsustvom realnosti.

CEO INTERVJU ČITAJTE KLIKOM OVDE!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista