MALIŠANI OSUDILI MRŽNJU: Osnovan prvi "Dečji sud" na svetu, u Međašima kod Bijeljine

V. Mitrić

13. 10. 2020. u 18:28

NA DEČJOJ zemlji „M“, u selu Međašima, kod Bijeljine, u organizacije istoimene humanitarne organizacije, koja više od tri decenije brine o pravima deteta, ustanovljen je „Dečji sud“.

МАЛИШАНИ ОСУДИЛИ МРЖЊУ: Основан први Дечји суд на свету, у Међашима код Бијељине

Foto: V. Mitrić

Tom prilikom su izabrane njegove sudije, mališani uzrasta do osmog razreda osnovne škole, iz BiH i susednih zemalja, čiji su rad, pored ostalih, zdušno podržali gradonačelnici Bijeljine i Loznice, Mićo Mićić i Vidoje Petrović, Zoran Džida, predsednik Okružnog suda u Bijeljini, Ranko Debavac, predsednik Suda BiH, preko specijalnog uizaslanika za ovu priliku, profesor dr Ljubomir Ranković, pisac i izdavač, mnogi advokati, iz RS, BiH iz sesednih zemalja, poput Ante Nobila iz Zagreba, humanisti, umetnici, prosvetni radnici, narodni tribuni…

Kako je rekla dečja ambasadorka, Mišel Mišković, ovaj sud ne sudim ljudima, već lošim pojavama kao što su mržnja, zlo, zločin, samovolja, sujeta,  osvetoljubivost, a veličaju njihove suprotnosti, najlepše ljudske vrline.

- Na čelu sam Okružnog suda u Bijeljini, a imamo, pod našim okriljem osnovne sudove u Bijeljini, Zvorniku i Srebrfenici, kao i odeljenje u Lopara, a njima ćemo, nema sumnje, da dodamo i ovaj „Dečji sud“ - rekao je Zoran Džida, predsednik Okružnog suda u Bijeljini.

"Dečji sud“ je doneo prvu presudu kojom je osudio mržnju i pozvao na ljubav sva one, koji žive, sa njom, da je se oslobode da bi bili sami pred sobom bolji i zadovoljniji. Male, dečije sudije, bili su obučeni u specijalno urađene „toge“ ali plave boje sa žutim kragnicama.

Osnivač Dečje ambasade Dušan Tomić, domaćin ove svetkovine, potpisao je na ovom velikom skupu, dogovor da sa gradonačelnikom Loznice, Vidojem Petrovićem, i odbornikom u lozničkom parlamentu, Zanom Šaulićem, da se pokrene inicijativa mešu odbornica da Loznica dobije specijalnu ulicu posvećenu deci i da u Skupštini grada bude uvek „dečja stolica“ da opominje  odrasle, da misle na mlade naraštaje kada donose važne odluke.Loznica će postati prvi grad u Srbiji koji će to da učini, na čemu je, kako je rekao, loznički gradonačelnik ponosan.

Veliku, specijalnu povelju Dečja ambasada „Međaši“ dodelila je, posthumno,  našem naučniku, Nikoli Tesli, čija je skulptura postavljena na dečju zeljmi.Ovo uzdarje biće predato Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći