SPREMNO 25.000 DOZA: Vakcinacija protiv sezonskog gripa u RS počinje polovinom novembra

S. M.

14. 10. 2020. u 07:12

VAKCINACIJA protiv sezonskog gripa počeće u Republici Srpskoj polovinom novembra, izjavio je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

СПРЕМНО 25.000 ДОЗА: Вакцинација против сезонског грипа у РС почиње половином новембра

Branislav Zeljković / Foto D. Pozderović

On kaže da je Institut ranije nabavio 25.000 vakcina protiv sezonskog gripa i da je sve spremno za vakcinaciju u RS.

- Pokušavamo obezbediti još jednu određenu količinu vakcina na tržištu i očekujemo odgovore od potencijalnih dobavljača - pojasnio je Zeljković.

Ova godina je specifična jer se "sudaraju" grip i virus korona i očekuje se navala građana na vakcinaciju.

- I prošle godine smo imali, da kažem, veliku navalu građana na vakcinaciju i u roku od 10 dana smo potrošili oko 18.000 doza vakcina. Ove godine smo nabavili još 7.000 kako bi bili spremni. Mi definitivno i ove godine u procesu vakcinacija očekujemo veliki broj građana - ističe Zeljković.

Prema njegovim rečima oko procesa vakcinacije sve detaljne informacije biće objavljene na sajtu Instituta, a posebno se to odnosi na kategorije koje besplatno primaju vakcinu.

- Za sve ostale kategorije biće dostupno oko 5.000 vakcina - poručio je Zeljković.

Kad je reč o epidemiji virusa korona on kaže da je u Srpskoj pogoršana epidemiološka situacija, a došla je nakon određenog perioda stabilizacije.

- Nažalost, nepovoljna je epidemiološka situacija, što je vidljivo i u pojedinim lokalnim zajednicama, među kojima su i Pale. Razlog su uglavnom privatna druženja - rekao je Zeljković.

On je pozvao građane da poštuju preporučene mere, i naglasio da je zadovoljan epidemiološkom situacijom u obrazovnim ustanovama.

- Ne možemo očekivati da epidemiološka situacija u zajednici bude nepovoljna, a da se u jednom trenutku ne pogorša i u školama - rekao je Zeljković.

Zeljković je rekao da je ključno da lica sa simptomima virusa ostanu kod svoje kuće i da se u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja moraju javiti svom porodičnom lekaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

OBOLELI VILIS U SVAĐI SA OBOŽAVAOCIMA: Tema je njegov popularni film - gledaoci mu NE daju za pravo (VIDEO)