DECA SU SVET! Dečja ambasada "Međaši" podigla spomenik Tesli

V. Mitrić

10. 10. 2020. u 14:07

DEČJA ambasada „Međaši“, humanitarna, kulturna i društvena nevladina organizacija, koja se više od tri decenije bavi pravima deteta, u parku u istoimenom selu kod Bijeljine, podigla je spomenik najvećem našem naučniku Nikoli Tesli.

ДЕЦА СУ СВЕТ! Дечја амбасада Међаши подигла споменик Тесли

Foto: V. Mitrić

Tesla, kako kaže Dušan Tomić, generalni sekretar i osnivač DA „Mešaši“ treba da bude uzor mališanima kao ličnost, koja je osvetlila  planetu svojim bogatim, „može se, s pravom reći, neisrpnim delom“.Uskor će, po rečima našeg sagovornika, na dečjoj zemlji „M“, koju je DA poklonio njegov pokojni otac Milorad Mika Tomić, zakleti antifašista, biti podignut i spomenik Novaku Đokoviću, „čoveku koji je, ne samo jedan od najvećih sportista sveta, već je i ličnost koja širi ljubav svetom i daje neizmernu pozitivnu energiju svima nama, posebno deci“.

- U ambijentu posvećenom takvim velikanima nastavićemo da organizujemo naše skupove, posvećene pravima deteta, kako se ne bi dogodilo, nikad, baš nikad, da nam se ponovi ono što je bilodevedesetih godina –kaže Tomić. –Uoči velikog skupa u Međašima, na kom ćemo ustanoviti „Dečji sud“,stigla je vest da će nama prijateljska vlast u Loznici, dečjom nazvati jednu gradsku ulicu i da će u lokalnom parlamentu biti postavljena „dečja stolica“, poput one u parlamentu Bijeljine i Parlamentu RS, što mi je potvrdio loznički gradonačelnik Vidoje Petrović.

Tomić kaže da za bornu za dečja prava nema i ne sme da bude barijera.DA „Međaši“, ppo njegovim rečima, „ima veliki broj prijatelja, saboraca, saradnika i sledbenika u svim nekadašnjim republikama SRFJ danas državama, gde ima, i te kako,ljudi koji se, svim srcem, zalažu da dece ne budu samo, „ukras sveta“, kako kaže popularna i lepa pesma, „već nešto najvažnije, najsvetije, najmilije koje mora da se drži kao malo vode na dlanu i o čemu mora da se brine“.

- Samo tako možemo, s pravom, da ukazujemo mališanima na njihove zadatke i obaveze, kako bi uspeli u životu i istinskom smislu, a Tesla i Novak pokazuju da mogu da se dostignu i planetarni vrhovi –kaže Tomić, koji je nosilac svetskog prizanja humanosti 1990 godine, kada je dečji konzul bio sada već slavni violinista Stefan Milenković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)