TRI DECENIJE DEČJE AMBASADE MEĐAŠI: Sad i klinci sude (FOTO)

V. M.

04. 10. 2020. u 12:11

Dečja ambasada "Međaši", osnovana pre više od 30 leta, kao organizacija koja se bori za dečja prava, koja je, pored ostalog,iz Sarajeva i Mostara, na početku rata na levoj obali Drine, izbavila 50 hiljada majki i dece, sve je pripremila za osnivanje "Dečjeg suda", rekao nam je Dušan Tomić, generalni sekretar DA "Međaši", njen osnivač i nosilac najviših svetskih priznanja kao pravednik i humanitarac.

ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ДЕЧЈЕ АМБАСАДЕ МЕЂАШИ: Сад и клинци суде (ФОТО)

Foto: V. M.

Prvi dečji ambasador DA "Međaši" bio je čuveni naš kompozitor Stefan Milenković, a danas je ova organizacija bogata za mnoštvo prijatelja širim nekadašnje SFRJ, ali i Evrope i sveta, od dece, do uglednih humanista, profesora i nastavnika, vilikodostojnika verskih zajednica i crkava, predstavnika pravosuđa, loklnih uprava, međunarodnih samouprava, međunarodnih organizacija.

Parlament DA "Međaši" je, u prisustvu uglednih pravnika kao što su, pored ostalih, Ante Nobilo, Zora Nikodinović Dobričanin, Zoran Džida Milan Novković i Dušan Tomić, usvojio je preporuku parlamentima BiH i drugih zemalja, koje nemaju Alimentacioni fond da ga odmah usvoje, kako se roditelj koji brine o detetu ne bi "vukao po sudovima" tražeći pripadajući novac za dete koje mu je dato na staranje.

Istovremeno, "Dečji parlament" je usvojio i inivicajtivu da se, posle razvoda roditelja, imovina deli na ravne delove i deci, čiji deo ne može da se otuđi dok oni ne napune 18 godina“.Razmatrana je i prihvaćena sugestija da se jako vodi računa da se roditelji ne hapse pred svojom decom, kako to ne bi izazivalo traume, o čemu su govorili u Međašima, kod Bijeljine, najeminentniji policajci, kao što je Žarko Žara Ćosić iz Bijeljine, njegove kolege iz RS i F Bih, univerzitetski profesori Predrag Ćeranić, delatnici iz pravosuđa među kojima je bila i Sonja Jukić, šefica Odseka za ratne zločine u Tužilaštvu BiH.

-Razmatrali smo i položaj dece danas u društvu, u svim okolnostima, kao i šta o njima vele državne, a šta svete knjige o čemu su sjajno zborili protođakon dr Ljubomir Ranković, glavni i odgovorni urednik "Glasa Crkve" iz Šapca, kardinal Vinko Puljić i predstavnici IVZ –kaže Tomić.

Sada sledi osnivanje "Dečjeg suda" i izbor osam dečjih sudija, uzrasta osnovne škole, koji neće, kao odrasle sudije, da sude ljudima, već pojavama kakve su, pored ostalog, zlo, zločin, nepravda, sujeta, mrzovolja, bezobrazluk, prostakluk i druge slučne, a da afirmišu sve ono suprotno što je vredno i korisno –kaže Tomić, ponosan na rad DA "Međaši", koja se, posle rata, vratila, na velika vrata, u svoj mesto rođenja u lepo, pitomo sembersko selo kraj Drine. –Među onima koji će da pomognu da zaživi ovaj, "Dečji sud" biće i Ranko Debevac, predsednik Suda BiH i mnoge druge njegove kolege iz pravosuđa BiH, oba njena entiteta i Distrikta Brčko, koji su primili, na najvišem nivou mene i našu malu ambasadorku Mišel Mišković.

DA "Međaši" se izborila da u lokalnom parlamentu u Bijeljini i Narodnoj skupštini RS bude "dečja stolica", koja će da opominje odrasle da ,kad god o čemu odlučuju, da misle kako će to da se odrazi na najmlađe.Sledi postavljanje stolice i u Parlanet BiH, onaj u Strazburu i u Generalnoh skupštini OUN, gde je delovanje ove organizacije poznato dobro još o početka devedesetih ovog veka.Izvesno je da će "dečja stolica" biti i u Skupštini grada Loznica, što je inicijativa koju je prihvatio loznički gradonačelnik Vidoje Petrović, koju je obrazlagao odbornik Zane Šaulić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024