SVEČANO OBELEŽEN DAN OPŠTINE BROD: Plaćena visoka cena za slobodu

V. BLAGOJEVIĆ

08. 10. 2020. u 00:32

U BRODU je održana svečana sednica Skupštine opštine povodom 7. oktobra, Dana oslobođenja u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

СВEЧAНO OБEЛEЖEН ДAН OПШТИНE БРOД: Плaћeнa висoкa цeнa зa слoбoду

Foto: V. Blagojević

Ilija Jovičić, prvi čovek opštine Brod u obraćanju na svečanoj sednici Skupštine, naglasio je da ova lokalna zajednica na poseban način obeležava Dan oslobođenja, odajući počast žrtvama proteklog rata. U znak pijeteta položeni su venci na centralni spomenik u Brodu i na bistu generala Slavka Lisice.

- Danas je i dan radosti u Brodu zbog novih investicija i infrastrukturnih projekata. Pre tri dana položili smo kamen temeljac za novu fabriku, a traju pregovori sa još tri ulagača. Sa druge strane osećamo i zadovoljstvo što smo ostali na našim ognjištima zahvaljujući onima koji su najviše dali za slobodu. Moram naglasiti da Brod sigurno plovi u bolju budućnost, zahvaljujući dobroj organizaciji i uz podršku Vlade Republike Srpske- rekao je Jovičić.

Okupljenima se obratio i Zoran Vidić, predsednik Boračke organizacije u Brodu.

- U borbama za slobodu Broda učestovalo je više od 2.500 boraca, 244 su u slobodu Broda ugradili svoje živote a više od 500 je ranjeno. Kada smo oslobodili Brod zatekli smo sedam masovnih grobnica i deset logora za mučenje više od dve hiljade Srba. Skupa je bila cena naše slobode kao i uvek kroz istoriju – rekao je Vidić.

Na svečanoj sednici uručena su najviša opštinska priznanja. Povelja Pokrov Presvete Bogorodice dodeljena je Bori Đekić, predsedniku Crkvenog odbora u Brodu i humanisti Slađanu Stanisavljeviću. Pored njih, JP"Putevima Srpske" i doktoru Saši Miličiću dodeljena je Sedmooktobarska povelja opštine Brod.

Foto: V. Blagojević

U Brodu je danas svečano puštena u saobraćaj i prva kružna raskrsnica na magistralnim putu Brod – Odžak (FBiH) u čiju izgradnju je uloženo milion maraka. Kružni tok su svečano pustili u saobraćaj Ilija Jovičić načelnik opštine Brod i Davor Kostrešević vršilac dužnosti izvršnog direktora u JP“Putevi Srpske”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati