KODEKS O IZBORNIM PRAVILIMA U BIJELJINI: Bez govora mržnje

V.Mitrić

02. 10. 2020. u 22:44

U BIJELjINI je danas organizovana ceremonija potpisivanja izbornog etičkog kodeksa povodom održavanja lokalnih izbora 15. novembra, s ciljem da političke stranke, koalicije i nezavisni kandidati tokom kompanje poštuju principe pravednosti, transparentnosti i uzdržavanja od govora mržnje.

КОДЕКС О ИЗБОРНИМ ПРАВИЛИМА У БИЈЕЉИНИ: Без говора мржње

Foto: Protokol

 Organizator ceremonije potpisivanja su Gradska izborna komisija u Bijeljini i Misija OEBS-a u BiH, a predsjednik GIK-a Dijana Božić Savić istakla je da na predstojećim izborima, u gradu Bijeljini, učestvuje 85 političkih subjekata.

- Čin potpisivanja kodeksa predstavlja dokaz dobre namere, a dosledno poštovanje predviđenih pravila daje poverenje građanima u ovu izbornu komisiju i u kandidate koji će biti izabrani i činiti vlast sledeće četiri godine – poručila je Savićeva.


Šef Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek kaže da je za sticanje poverenja građana u demokratski sistem neophodno da se predstojeće predizborne kampanje političkih subjekata temelje na iskrenosti, pravičnosti i poštovanju drugih kandidata, kao i šire zajednice.

- Etički kodeks podrazumeva ključne obaveze, kao što su poštovanje zakonitosti, izbegavanje političkog pritiska na glasače, izbegavanje jezika mržnje ili korištenje trenutnih pozicija u izborne svrhe – naglasila je Kavalek.

Ona je dodala da će ove godine OEBS pokušati da osigura da se izborne krađe sankcionišu na pravi način.

- Podržavamo slučajeve u Sanskom Mostu i Brčkom, gde su zbog pokušaja izborne krađe podignute optužnice od suda, kao i posmatrače organizacije "Pod lupom" i Centralnu izbornu komisiju u proveri registracije birača i osiguravanju održavanja slobodnih izbora – navela je Kavalek.

Grad Bijeljina na lokalnim izborima ima tri kandidata za gradonačelnika, a na biračkom spisku je 109.000 građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)