DIVNE MELODIJE POD MAJEVICOM: Laureati i ruski umetnik Jurij Šiškin otvorili međunarodni festival "Dani harmonike" u Ugljeviku

V. Mitrić

26. 09. 2020. u 08:55

KONCERTNI deo dvanaestog međunarodnog festivala „Dani harmonike“ počeo je, u ugljevičkom Centru za kulturu „Filip Višnjić" koncertom pobednika takmičenja, koje je održano u onlajn formatu od 1. do 4. jula ove godine zbog korona virusa.

ДИВНЕ МЕЛОДИЈЕ ПОД МАЈЕВИЦОМ: Лауреати и руски уметник Јуриј Шишкин отворили међународни фестивал Дани хармонике у Угљевику

Foto: V. Mitrić

Pobednik ove međunarodne svetkovine je desetogodišnji Đorđe Perić, učenik Muzičke škole „Kornelije Stanković“ iz Ugljevika sa osvojena tri zlatna odličja i to u prvoj kategoriji, duo sa Dejanom Jovičićem i tri kategoriji sa Amarom Ćosićem i Dejanom Bjelobabom.

Perić je večeras svirao ukrajinsku narodnu kompoziciju „Put Kozaka“ i „Harmonikaši sviraju džez“.

- Za mene je harmonika je veoma lak instrument,  imam do sada 59 osvojenih medalja i trofeja - kaže za „Novosti“ mlađani maestro na harmonici.

Jurij Šiškin/Foto: V. Mitrić

Publiku pod Majevicom je oduševio i najpriznatiji svetski umetnik akademske harmonike Jurij Šiškin iz Rusije.

Šiškin kaže da je, „u Rusiji radost, jer je na festivalu u Ugljeviku i Republici Srpskoj uz poruku da je muzika lek“.

- Ovo je festival u kojem u takmičarskom delu programa sede najistakniutiji umetnici svetske harmonike, za mlade umetnike i jeste najvažnije da slušaju najbolje izvođače a osim toga u Republici Srpskoj je uvek dobra i topla atmosfera što je veoma pozitivno za mlade umetnike – dodaje Šiškin.

Jurij Šiškin/Foto: V. Mitrić

- Ovaj festival je jedinstven i želim da još dugo traje. Mislim da će svi mladi umetnici, učesnici doživeti svetsku slavu.

Organizatori festivala je Osnovna muzička škola „Kornelije Stanković“ i Udruženje umetnika „Artist“.

Festival je otvorio načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić uz poruku da je za ovu opštinu ovo najznačajnija manifestacija.

Vasilije Perić/Foto: V. Mitrić

- Dugujemo veliku zahvalnost svim dosadašnjim učesnicima festivala koji traje evo već dvanaestu godinu, i svim svetskim umetnicima koji su do sada bili deo festivala koji upravo zbog njih dostigao značajan nivo, a po tome su prepoznatljivi Ugljevik i Republika Srpska - rekao je Perić otvarajući festival.

- Festival je nastao i razvijao se kao rezultat potrebe za otvorenošću ali i da u ovim teškim vremenima se učini više za kulturu i umetnost na prostorima Republike Srpske.

Direktor škole Slaviša Perić rekao je da se ove godine festival održava, zbor korna virusa u drugačijem formatu i zahvalio se Juriju Šiškinu, „jer prenosi svoje znanje budućim generacijama koji su učesnici ove muzičke smotre“.

Foto: V. Mitrić

Perić se zahvalio pokrovovitelju festivala predsedniku Republike Srpske kao i opštini Ugljevik za koju je rekao da je pokrovitelj od prvog festivala i godinama unazad je pomagala ovo takmičenje.

- Dani harmonike su ucrtani na evropskoj mapi kulturnih događaja, pa su Ugljevik i Republika Srpska prepoznatljivi kada je u pitanju akademska muzika na harmonici - rekao je Perić .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo